Medium

Engels op de basisschool

Lesidee van Iris Bögels · Primair onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Groep
Type
Flipped classroom / instructievideo, Brainstorm / informatieverwerking, Presentatie, Creatie
Lesidee van
Gemaakt op
25 mei 2013

Dit lesidee is geschikt voor leerlingen op het basisonderwijs die nog niet veel kennis hebben van de Engelse taal. Door middel van animatiefilmpjes zijn de leerlingen op een creatieve manier bezig met het leren van enkele Engelse woorden rondom één centraal thema. Hierbij komt zowel het woordbegrip als de uitspraak van de woorden aan bod.

Opdracht

De leerlingen krijgen ten eerste klassikaal een animatiefilmpje te zien. Rondom het thema woonomgeving zou dit bijvoorbeeld een karakter kunnen zijn dat door de slaapkamer beweegt en onderdelen zoals een bed, nachtlamp en kledingkast benoemd. Vervolgens kunnen de leerlingen in groepjes aan de slag met het maken van een eigen animatiefilmpje waarin een ander onderwerp rondom het thema centraal staat, zoals de badkamer, woonkamer en de keuken.

Leerdoel

Aan het einde van de les hebben de leerlingen de betekenis en uitspraak van een aantal Engelse woorden rondom één centraal thema geleerd. Twee leerdoelen van het SLO sluiten aan bij dit lesidee. Leerdoel 13: De leerlingen leren informatie verwerven uit eenvoudige gesproken en geschreven Engelse teksten. Leerdoel 14: De leerlingen leren in het Engels informatie vragen of geven over eenvoudige onderwerpen en zij ontwikkelen een attitude waarbij ze zich durven uit te drukken in die taal.

Voorwaarden

  • Kennis van de app en bediening ervan
  • Eén iPad per groepje leerlingen

Stappenplan

  1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
  2. Laat de voorbeelanimatie zien
  3. Verdeel de leerlingen in groepjes met één iPad per groepje
  4. Geef ieder groepje een onderdeel van het thema
  5. Laat de leerlingen aan de slag gaan met het maken van de animatiefilm
  6. Toon alle animatiefilmpjes klassikaal

Tip voor op school

Dit lesidee kan in de lagere groepen gebruikt worden als eerste kennismaking met de Engelse taal. In de hogere groepen kan het lesidee een mooie aansluiting zijn bij dicteewoorden.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Iris weten wat je van dit lesidee vindt.