Logo voor het web

App review RomPomPom - Ik leer letters

Categorieën
Doelgroep
Individueel, Groep
Type
Oefening
Gemaakt op
17 sep 2013

Omschrijving: letters leren
Doelgroep: groep 1 t/m 3
Prijs: € 2,69 voor iPad, iPhone en iPod. Android: € 2,69
Reviewdatum: 17-9-2013
Versie: 2.0 Apple
Beoordeling: * * * * *

Opdracht

Oefening 1. Waar hoor je deze letter ?
Er verschijnen tien series van drie kaartjes met woorden, bijbehorende afbeelding en een kaartje met een losse letter. Nadat de letter is uitgesproken, volgt de uitspraak van de woordjes op de kaartjes. Klik nu op het kaartje met het woordje waar je de letter vooraan, in het midden of achteraan hoort en ziet.  De oefening met één ster oefent de letter vooraan, twee sterren in het midden en drie sterren de letter achteraan.

Oefening 2. Schud de letter.
Oefening met één ster: Er vliegt een letter door de lucht. Zoek dezelfde letter en zorg dat deze  in het juiste wagentje komt oor de iPad, tablet of smartphone heen en weer te bewegen.
Oefening met twee sterren: Dezelfde oefening als met één ster maar nu met woorden.
Oefening met drie sterren: Dezelfde oefening maar nu met een plaatje erbij.

Oefening 3. Wat hoort er niet bij?
Oefening met één ster: Er zijn vijf kaartjes met letters. Eén kaartje heeft een letter die er niet bij hoort. Veeg dit kaartje uit het scherm.
Oefening met twee sterren: Hetzelfde als de oefening met één ster maar nu met woorden.
Oefening met drie sterren: Er verschijnen vijf kaartje met woordjes en afbeeldingen. De woordjes hebben op eentje na allemaal dezelfde letter vooraan, in het midden of achteraan. Zoek het woord dat er niet bij hoort.

In de app kunnen drie spelers aangemaakt worden en de scores (alleen op tijd) kunnen in de prijzenkast worden bekeken. Het is niet mogelijk om te zien hoeveel goede antwoorden gegeven zijn. Een fout antwoord wordt gevolgd door een rood kaartje met een geluidje. Het goede kaartje wordt groen en krijgt een leuk deuntje als beloning. De oefening gaat pas verder als het goede antwoord gegeven is. Deze app is zeer geschikt voor het aanleren van de basisvaardigheden (deelvaardigheden) die benodigd zijn voor het aanvankelijk technisch leren lezen en spellen. De volgende deelvaardigheden worden geoefend: klank-tekenkoppeling, klankpositie bepalen, auditieve en visuele discriminatie (onderscheid horen en zien tussen letters/klanken en woorden).  Deze vaardigheden zijn de basis voor het latere hakken en plakken van letters tot woorden (auditieve en visuele synthese). De app is  prachtig vormgegeven en loopt goed door. Prettig is dat de woordjes steeds worden uitgesproken. De letters worden fonetisch uitgesproken zoals het ook op school wordt aangeleerd. Kinderen kunnen met deze app zelfstandig oefenen.

Leerdoel

Deze app leert kinderen spelenderwijs op eigen tempo letters herkennen. Deze app behoort bij de kleuterlijn RomPomPom waarvan o.a. tijdschriften, boeken en spelletjes en de pop PomPom  deel uitmaken.

Voorwaarden

  • Kennis van de app en bediening ervan

Stappenplan

  1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
  2. Bespreek de opdracht met de leerlingen of geef hen een opdrachtbeschrijving

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Het Leerpunt weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Het Leerpunt

Omschrijving: spelling (ook werkwoorden)Doelgroep:  voor groep 4 t/m 8 Prijs : € 3,59 voor iPad me...

Omschrijving: taal, woordenschat en werkwoordspelling.Doelgroep: basisonderwijs (vanaf groep 6). ...