Logo voor het web

App review Letterlegger HD deel 2

Categorieën
Doelgroep
Individueel, Groep
Type
Oefening
Gemaakt op
04 okt 2013

Letterlegger HD deel 1 en 2: Uitgever: Junior Einstein
Omschrijving: leren lezen en spellen.
Doelgroep: deel 1: groep 2 t/m 4-5, deel 2: groep 3 t/m 4-5
Prijs: € 0,89 voor iPad. Niet beschikbaar voor Android.
Reviewdatum: 16-9-2013
Versie: 1.0 Apple
Beoordeling: * * * *

Letterlegger HD deel 2 is het vervolg op deel 1 en bevat  moeilijkere woorden. In totaal zijn er meer dan 1100 woorden met afbeeldingen. Er zijn zeven niveaus met woorden die ook hier weer in moeilijkheidsgraad oplopen: mkmm- en mmkm woorden (rups, proef), mmkmm-woorden (kwast), mkmmm- en mmmkm woorden (worst, sproei), samengestelde woorden (duikplank, bromtol), woorden met gesloten lettergepen (lampen, kersen), woorden met de medeklinkerverdubbeling aan het einde van de klankgroep (ballen, katten) en woorden met de open klankgroep aan het einde van de klankgroep (regen, rover). 

Opdracht

Oefeningen: 
- Flits en leg de letters: het woord wordt kort geflitst en moet dan nagelegd worden.
- Leg de letters: het hele woord moet nu gelegd worden zonder voorbeeld maar uitsluitend op basis van het plaatje en het uitgesproken woord.
Deze twee apps zijn goed om te ondersteunen bij het leren lezen en spellen zowel thuis als op school of in de dyslexiebehandeling. Voor de leerling in groep 2 is

Letterlegger HD deel 2 een mooie oefening om het aanvankelijke leesproces in de vingers te krijgen. Ook voor leerlingen die al wat vlotter aan lezen toe zijn of snel door de niveaus heenlopen is deze app prima omdat er op eigen niveau en tempo gewerkt kan worden. De moeilijkere niveaus hebben zelfs voldoende uitdaging om de zwakkere lezers t/m groep 5 te bedienen. Minpuntje is dat er erg veel herhaling in de woorden zit. Ook woorden waarop al een goed antwoord werd gegeven worden herhaald waardoor de oefeningen vrij lang duren. Positief is het uitgebreide rapport waarin de scores, behaalde sterren en prijzen en percentages (goed/fout) kunnen worden opgevraagd. De rapportage gaat zelfs zo ver dat je per woordcategorie kunt zien hoe de leerling het heeft gedaan en waarbij nog extra hulp nodig is. De prijzenkast wordt gevuld met stickers. Het aanmaken van meerdere spelers is in deze app helaas niet mogelijk. De app kan geheel zelfstandig gespeeld te worden maar bij bepaalde categorie woorden is het handig als er instructie plaats vindt door een volwassenen (met name bij de woorden met de open en gesloten lettergreep in deel 2). Van dezelfde uitgever is er in dezelfde serie ook de app Letters en Klanken HD.

Leerdoel

Leren lezen.

Voorwaarden

  • Kennis van de app en bediening ervan

Stappenplan

  1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
  2. Bespreek de opdracht met de leerlingen of geef hen een opdrachtbeschrijving

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Het Leerpunt weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Het Leerpunt

Omschrijving: spelling (ook werkwoorden)Doelgroep:  voor groep 4 t/m 8 Prijs : € 3,59 voor iPad me...

Omschrijving: taal, woordenschat en werkwoordspelling.Doelgroep: basisonderwijs (vanaf groep 6). ...