Herman2011

Interesses ontdekken, benoemen en visueel maken

Lesidee van Herman Vermeulen · Voortgezet onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Individueel, Groep
Type
Creatie, Reflectie
Lesidee van
Gemaakt op
27 dec 2013

De leerling maakt zijn interesses visueel en deelt dit vervolgens met zijn klasgenoten. 

Opdracht

Tijdens een decaan- of mentoruur wordt het belang van interesses besproken. Ieder mens handelt en maakt keuzes vanuit eigen interesses. Aan de hand van pinborden (die van tevoren door de docent/decaan uitgezocht zijn) wordt dit (klassikaal via de beamer/digibord) getoond. De leerling wordt zich bewust dat gekozen beelden veel zeggen over de makers van zo'n pinbord.
De leerling noteert een vijftal persoonlijke interesses en plaatst die in volgorde van belangrijkheid. Welke typeert mij het meest?
In een volgend mentoruur maken de leerlingen een eigen Pinterest-account aan waarop ze foto's plaatsen die met hun top-5 van interesses te maken hebben. Bij elke pin geven ze een korte omschrijving wat deze interesse te maken heeft met de te maken keuze (bv profielkeuze).
In een derde mentoruur geven de leerlingen feedback op elkaars pinborden.

Leerdoel

Om goede keuzes (een profiel- of sectorkeuze en later studiekeuze) te kunnen maken is het belangrijk dat de leerling inzicht krijgt in zijn eigen persoonlijke interesses en zich bewust maakt dat interesses het leven kleuren en keuzes beïnvloeden. 
De leerling leert zijn interesses onder woorden te brengen en visueel te maken.
Uiteindelijke doel is reflectie op eigen motieven, waardoor een betere keuze gemaakt kan worden.

Voorwaarden

  • Eigen Pinterest-vaardigheid mentor/decaan
  • Vertrouwde sfeer in de klas
  • Computerlokaal of iPads aanwezig

Stappenplan

  1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
  2. Bespreek de opdracht met de leerlingen of geef hen een opdrachtbeschrijving

Tip voor op school

Vraag een paar leerlingen, voordat je ze in groepjes feedback aan elkaar laat geven, om hun eigen pinbord voor de klas toe te lichten. Je zet daarmee de toon door de goede vragen te stellen: hoe is er tot een bepaalde keuze gekomen? Ook een quiz is een optie: wie is de eigenaar van een getoonde pinbord? Laat ze raden. Hoe goed kent men elkaar? Help de leerlingen te reflecteren door zich te laten afvragen wat hun interesse betekent voor de te maken keuze en welke vervolgstappen ze eventueel moeten nemen. Als gewerkt met een eigen LOB-ELO (bv DeDecaan.net), dan kunnen de leerlingen hun eigen pinbord in hun portfolio plaatsen. De decaan of mentor kan eventueel per klas een overzicht met alle pinbord-url's op de ELO beschikbaar maken.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Herman weten wat je van dit lesidee vindt.