Medium

Geschiedenis les: Griekse en Romeinse cultuur

Lesidee van Hannah Beniers · Voortgezet onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Groep
Type
Brainstorm / informatieverwerking, Presentatie, Creatie
Lesidee van
Gemaakt op
10 mei 2013

Tijdens een les van twee uur wordt er een introductie gegeven van het tijdperk van de Griekse en Romeinse cultuur. De leerlingen werken samen in groepjes aan een mindmap. Deze mindmap bevat kenmerken van de Griekse en Romeinse cultuur. De leerlingen laten zo zien wat ze al weten over dit tijdperk. Deze mindmap wordt door de leerlingen gepresenteerd aan de rest van de klas.

Opdracht

De les begint met een korte uitleg van de leerkracht waarin verteld wordt wat de bedoeling is van de les. Vervolgens worden de leerlingen verdeeld in groepjes en aan de hand hiervan moeten ze tijdens de les onderling samenwerken. Er wordt aan de leerlingen gevraagd of ze zoveel mogelijk kenmerken kunnen bedenken van de Griekse en Romeinse cultuur. Deze kenmerken kunnen betrekking hebben op het dagelijks leven van toen, zoals kleding, eten, activiteiten, huizen,gebouwen etc. Het is de bedoeling dat de leerlingen gaan nadenken wat voor hun de Griekse en Romeinse cultuur inhoudt. Deze kenmerken gaan ze dan samen met het groepje verwerken in een mindmap. Deze mindmap mag woorden en afbeeldingen bevatten, zodat er een duidelijk beeld ontstaat. Zodra de mindmap af is gaan de leerlingen binnen het groepje bespreken wat de overeenkomsten en verschillen zijn van die cultuur met de cultuur van het heden. Zijn er bepaalde aspecten van de cultuur blijven bestaan? En hebben er drastische veranderingen plaatsgevonden?  Tot slot moeten de leerlingen een korte presentatie geven van de mindmap die ze gemaakt hebben. Hierin bespreken ze welke kenmerken ze gekozen hebben en waarom deze bij de cultuur passen. Het idee is dat de kinderen door deze opdracht zelf wat voorkennis over de cultuur kunnen activeren en dat het zo een actieve en creatieve introductie is van een nieuw tijdperk in de geschiedenisles. Ook het nadenken over de overeenkomsten/verschillen zal de leerlingen een perspectief geven over de tijd van vroeger en nu. De presentatie die op het einde van de les door elk groepje gegeven wordt is een manier om te toetsen of de opdracht door iedereen goed is uitgevoerd.

Leerdoel

– Kennis hebben over wat de cultuur van de Grieken en Romeinen globaal inhoudt, dus hoe leefden ze? Wat aten ze? Wat voor kleding droegen ze? Hoe zag een dag er uit? Wat voor gebouwen en huizen werden er gebouwd? Etc.
– Overeenkomsten en verschillen zien met de cultuur van nu. Wat voor kenmerken vanuit die cultuur zijn er nu nog bewaard gebleven, zoals bepaalde bouwstijlen of de Romeinse cijfers. Wat is er veranderd? Zoals de leefwijze van de mensen, materialen, machines etc.
– Een presentatie kunnen geven over de opdracht die de leerlingen gemaakt hebben en deze kunnen onderbouwen met argumenten.
– In groepjes effectief kunnen samenwerken en taken kunnen verdelen

Voorwaarden

  • Kennis van de app en bediening ervan
  • Effectief kunnen samenwerken

Stappenplan

  1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
  2. Bespreek de opdracht met de leerlingen of geef hen een opdrachtbeschrijving
  3. Herinner leerlingen aan de effectieve manier van samenwerken, dat ze taken moeten verdelen

Tip voor thuis

Ook thuis kunnen de leerlingen aan de slag met deze app. Ouders of leerlingen kunnen de app downloaden en daarna meteen aan de slag. Popplet lite is handig voor zaakvakken om zo een duidelijk beeld te krijgen over een bepaald onderwerp. Bijvoorbeeld door op deze manier een samenvatting te maken.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Hannah weten wat je van dit lesidee vindt.