Open uri20131025 9666 rw4cvp

Gebruik online bronnen

Lesidee van Guido Gerrichhauzen · Voortgezet onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Individueel, Groep
Type
Presentatie, Oefening, Creatie, Reflectie
Gemaakt op
25 okt 2013

Laat je leerlingen op verschillende manieren kennis maken met het verhaal van Anne Frank en de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Met de Werkstukwijzer bereiden ze een werkstuk of spreekbeurt voor, in Het Achterhuis Online zien ze hoe het leven tijdens de onderduik was en de Tijdlijn geeft een chronologisch overzicht van 1914 tot nu.

Opdracht

Veel van dee online bronnen hebben bijbehorende digitale lessen of suggesties voor lesopzetten. Ook kunnen leerlingen zelfstandig aan de slag. Door de verschillende vormen kan elk type leerling uit de voeten: rustig het hele verhaal lezen, het achterhuis in 3D verkennen, of foto's op de Tijdlijn bekijken voor een chronologisch overzicht.

Voorwaarden

  • Kennis van de app en bediening ervan
  • Gebruik de app na een bezoek aan het Anne Frank Huis

Stappenplan

  1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
  2. Bespreek de opdracht met de leerlingen of geef hen een opdrachtbeschrijving

Tip voor op school

Lestips •Thematisch project Leerlingen met een gezamenlijk interesse in een onderwerp werken samen aan een thema, bijvoorbeeld ‘onze woonplaats of regio tijdens de oorlog’. Ze verdelen een aantal onderzoeksopdrachten en maken een website of tafeltentoonstelling. •Serie spreekbeurten Een aantal leerlingen houdt een spreekbeurt over Anne Frank of de Tweede Wereldoorlog met elk een specifiek onderwerp. Spreek een logische volgorde af en laat ze de spreekbeurten op achtereenvolgende dagen houden. Zo ontstaat een vervolgverhaal. Of leerlingen maken werkstukken die samen een krant of een boek vormen.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Guido weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Guido

Leerlingen verdiepen zich via de persoonlijke oorlogsverhalen in keuzes en dilemma’s en toetsen ze aan hun waarden en normen. Gebruik Code-R:In het voortgezet onderwijs.Voor het...

Bij de Zoektocht zijn een aantal voorbeeldlessen uitgewerkt. Deze voorbeeldlessen kun je ook koppelen aan de Code-R. Je leerlingen gaan op basis van centrale thema’s met praktis...