Medium

Klankspel ontwerpen

Lesidee van Frank Giese · Voortgezet onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Groep
Type
Klassikale instructie, Flipped classroom / instructievideo, Brainstorm / informatieverwerking, Presentatie, Oefening, Creatie, Reflectie
Lesidee van
Gemaakt op
08 mei 2014

Maak als viertal een klankspel. Het lijkt op een muzikale poppenkast gebaseerd op een voorbeeld van youtube: the mysterious ticking noise.

Opdracht

http://youtu.be/Tx1XIm6q4r4 1) Bekijk het voorbeeld op YouTube. Maak eventueel een werkblad met goede luistervragen waarbij je ingaat op alle muzikale begrippen, zoals stemgebruik, vorm, ritme ontwerpen en vooral contrasten. 2) Bespreek het filmpje en koppel hier de opdracht aan. 3) Geef elk viertal een stencil met een ontwerpplan. 4) Als het ontwerpplan af is, gaan de leerlingen verschillende ritmes ontwerpen en uitproberen. 5) Tot slot wordt het filmpje gemaakt m.b.v. de app Puppet pals. Als Puppet pals niet beschikbaar is, kunnen de puppets ook zelf door de leerlingen gemaakt worden door plaatjes te printen en dit alles te filmen.

Leerdoel

-het trainen van ritmische vaardigheden, zoals het ontwerpen van verschillende ritmes en deze op elkaar af te stemmen. Zo oefenen leerlingen om verschillende partijen tegelijk (over elkaar) uit te voeren zoals een ensemble ook doet, maar dan puur met de stemmen. Er kan samengewerkt worden met andere expressie vakken zoals beeldende vorming en drama. Leuk voor een project.

Voorwaarden

  • Kennis van de app en bediening ervan
  • Voor elk groepje een iPad.
  • Een beamer om het voorbeeld te tonen, bijvoorbeeld m.b.v. Apple tv.
  • Een hand-out met daarop de uitleg en een ontwerpblad.

Stappenplan

  1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
  2. Bespreek de opdracht met de leerlingen of geef hen een opdrachtbeschrijving
  3. Zie opdracht hierboven.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Frank weten wat je van dit lesidee vindt.