Florina macrofotografie met koe eduappprofielfoto

Zelfbeeld: maak een realistische reclame

Lesidee van Florina Blokland · Meerdere sectoren · Meer details
Doelgroep
Individueel, Groep
Type
Klassikale instructie, Brainstorm / informatieverwerking, Presentatie, Creatie
Lesidee van
Gemaakt op
20 jan 2013

Hoe je over jezelf denkt wordt beïnvloed door diverse factoren. Zo spelen de mensen om je heen en media een grote rol. In reclames op tv, op internet en in tijdschriften krijg je dagelijks voorgeschoteld wat ‘mooi’ is, terwijl deze beelden vaak gemanipuleerd zijn. In dit lesidee staan leerlingen stil bij het begrip zelfbeeld.

Opdracht

Werk samen met een klasgenoot.

Pas een reclame van internet of uit een tijdschrift aan, zodat de boodschap van de reclame een stuk realistischer wordt. Dus in plaats van de ‘perfecte’ fantasiewereld die je vaak in reclames ziet, maak je een geloofwaardiger reclame die zich afspeelt in jouw wereld van iedere dag.
Doe dit zo: 

Stap 1
Kies een reclame uit een tijdschrift of van internet die volgens jou niet realistisch is. Maak er een foto of een schermafdruk van en zet deze op je iPad. Als het een filmpje is, kun je het misschien downloaden (zoek wel uit of dat mag). Zet de reclameafbeelding of film in je filmrol of Dropbox. 

Beantwoordt de volgende vragen:

1 Wat vind je niet realistisch aan deze reclame? 
2 Waarom niet? 
3 Wat vind je van zo'n reclame?

Verwerk de antwoorden in een tekstverwerkings-app of  neem ze op met een audio- of video-app.Bewaar ze op je iPad of in je Dropbox.

Stap 2
Bedenk hoe de reclame een positiever en realistischer beeld kan geven. Maak een lijstje van vijf dingen waar je je aan stoort. Beschrijf of vertel hoe jij het anders zou doen en verwerk dit met behulp van een app.

Stap 3
Maak een nieuwe reclame. Hoe je dat doet, mag je zelf weten: een foto maken en bewerken met een fotobewerkingsapp, een filmpje of een podcast maken: het is aan jou. Wees creatief en laat je klasgenoten zien hoe jij een leuke reclame kunt maken die wél realistisch is. 

Tips voor apps: 
Fotobewerking: Morfo, Picasa, Adobe Photoshop Express, iPhoto, Filterstorm, PerfectFoto, Snapseed 
Presenteren: Glogster
Video: iMovie, Capture, Animoto videos, Echograph, ToonCamera
Diavoorstelling: Animoto video's

Leerdoel

Begrijpen welke invloed media hebben op je zelfbeeld.

Voorwaarden

  • Kennis van de app en bediening ervan
  • Tenminste één iPad per 2 leerlingen

Stappenplan

  1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
  2. Bespreek de opdracht met de leerlingen of geef hen een opdrachtbeschrijving
  3. Laat de leerlingen de stappen uit de opdracht doorlopen
  4. Bespreek de activiteit, wat vonden leerlingen ervan en wat hebben ze ervan geleerd?

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Joop de Vries Ga het zeker uitproberen in de klas Super idee

10 jaar geleden

Florina Blokland · Auteur van dit lesidee · Dank je wel voor je spontane reactie! Ik ben benieuwd naar 'het resultaat' in de klas. Laat het weten hier. Ook als je opmerkingen/aanvullingen/kritiek hebt op het lesidee n.a.v. de praktijk. Dan kunnen we het samen beter maken door het aan te passen.

10 jaar geleden

Marieke van Osch Wat een supergoed lesidee Florina! Ik was zelf ook zoiets van plan te gaan maken voor de doorlopende leerlijn Mediawijsheid met apps, maar zet die van jou er al vast in. Topper!!!

10 jaar geleden

Bekijk ook deze lesideeën van Florina

Vogelherkenning is een belangrijk onderdeel in de biologieles. Leerlingen leren vogels herkennen aan zowel uiterlijke kenmerken (poten, snavels) als aan  geluiden die ze maken...

Met Vine maak je korte filmpjes van maximaal 6 seconden. Deze kun je delen met je volgers op Twitter, Facebook of Vine. Andersom kan jij ook andermans filmpjes bekijken en like...