Florina macrofotografie met koe eduappprofielfoto

Welke vogel hoor en zie ik nu??

Categorieën
Doelgroep
Individueel, Groep
Type
Oefening, Toetsing op eigen tempo
Lesidee van
Gemaakt op
29 jan 2013

Vogelherkenning is een belangrijk onderdeel in de biologieles. Leerlingen leren vogels herkennen aan zowel uiterlijke kenmerken (poten, snavels) als aan  geluiden die ze maken. Je kunt daarvoor naar buiten gaan en in het veld leren over vogels. Bijna hetzelfde kun je echter leren met de app Tjilp!.

Opdracht

In de app kun je kiezen uit de opties Luisteren, Waar, Slideshow en Quiz. Neem deze keuze opties eerst door met de leerlingen. Daarna kun je de leerlingen bijvoorbeeld met de iPad of iPhone naar buiten sturen. De opties wijzen zichzelf maar tijdens het doornemen kun je de voorkennis activeren en eventueel terugverwijzen naar de lesmethode of een eerdere les over vogelherkenning.

Ideeën in en buiten de les
De app Tjilp! is breed inzetbaar. Een aantal ideeën voor opdrachtvormen:

- Stuur de leerlingen in tweetallen of groepjes naar buiten om vogels en hun geluiden te spotten. Ze verzamelen de namen van de gespotte vogels en noteren deze in bijvoorbeeld de app Doceri, of op papier. Terug in de les of in een volgende les testen ze met een quiz in de app of ze de vogels kunnen herkennen.

- Laat de leerlingen een quiz maken. Dit kan 2 manieren:
1. Voorgeprogrammeerde quizzen waarbij je kunt kiezen uit level 1 (10 vogels), level 2 (25 vogels) en level 3 (50 vogels).
2. Een Op maat gemaakte quiz waarin je zelf aan kunt geven over welke vogels je getest wilt worden.

Alle quizzen speel je als een game: hoe sneller je antwoord, hoe grote de kans om in 'high scores' te komen.

- Geef de leerlingen de opdracht een op maat gemaakte quiz samen te stellen met daarin de vogels die ze buiten hebben gespot. De instructies om zo'n quiz te maken worden helder via één scherm in de app helder en duidelijk uitgelegd. De makkelijke test geeft 3 meerkeuze opties, de moeilijke test 6. Hoe sneller je antwoord, hoe meer punten je scoort. Oranje muzieksymbolen geven aan hoeveel liedjes er over zijn, eieren laten zien hoeveel kansen je nog hebt.

- Laat de leerlingen een shortlist van favorieten maken die ze snel en makkelijk kunnen terugvinden. Laat deze lijst steeds langer maken, zodat ze steeds meer vogels herkennen.

- Verander bij de instellingen het land om vogels te zien en horen uit andere delen van West Europa. Hiermee verdiepen leerlingen hun kennis en oefenen meteen hun talenkennis. De vogelnamen kun je bekijken in het Engels, Frans, Duits, Nederlands, Noors, Zweeds, Deens, Fins, en Italiaans.

Laat de leerlingen een bepaalde vogel zoeken en meer informatie erover vinden door te klikken op de Wiki-link (internetverbinding nodig).

- Laat de leerlingen de vogels sorteren op hoe vaak ze voorkomen. Op deze manier kun je de meest voorkomende eerst leren, en daarna verder gaan met de minder frequente tuinbezoekers. Vogels kunnen ook worden gegroepeerd op type of lied, zodat je bijvoorbeeld krijsende en koerende vogels kunt vergelijken.

Leerdoel

Het herkennen van vogels aan geluiden en uiterlijke kenmerken

Voorwaarden

  • Kennis van de app en bediening ervan
  • Tenminste één iPad per 2 leerlingen
  • Koptelefoon om vogelgeluidenoverlast in de les te voorkomen

Stappenplan

  1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
  2. Bespreek de opdracht met de leerlingen of geef hen een opdrachtbeschrijving
  3. Leg de app klassikaal of via beamer/digibord uit

Tip voor thuis

Leerlingen kunnen na deze opdracht bepaalde vogels herkennen die ze misschien ook thuis zien en horen. Laat de leerlingen een quiz samenstellen voor familieleden waarin deze 'thuisvogels' voorkomen. Een alternatieve app om vogels te herkennen is de gratis app 'Vogels in Nederland' van Erik Veldkamp. Na de laatste update bevat deze helaas veel reclame, waaronder een hinderlijke balk die over de informatie verschijnt.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Florina Blokland · Auteur van dit lesidee · Dag Johan, Dank voor je reactie. (Ik zie nu dat jij ook een lesidee hebt geschreven over vogelherkenning. Leuk!) Jij noemt betalen een nadeel. Ik vind het echter niet erg om ergens voor te betalen wanneer daarmee de reclame (die ik echt hinderlijk vind in 'Vogels in Nederland'), achterwege kan blijven. Dat de afbeeldingen klein zijn (kleiner dan in 'Vogels in Nederland' inderdaad, zie ik niet als een probleem. De beelden zijn best duidelijk, en een beetje inzoomen wil ook wel helpen wanneer je het echt niet goed kan zien. Maar gelukkig mogen smaken verschillen en kiezen we allemaal een app die bij ons (lesgeven) past. ;-)

meer dan 10 jaar geleden

Johan Siegers Ook de app Tjilp! heeft z'n nadelen (niet gratis en kleine afbeeldingen) ;) Verder bevat 'Vogels in Nederland' meer extra / achtergrondinfo.

meer dan 10 jaar geleden

Bekijk ook deze lesideeën van Florina

Hoe je over jezelf denkt wordt beïnvloed door diverse factoren. Zo spelen de mensen om je heen en media een grote rol. In reclames op tv, op internet en in tijdschriften krijg j...

Met Vine maak je korte filmpjes van maximaal 6 seconden. Deze kun je delen met je volgers op Twitter, Facebook of Vine. Andersom kan jij ook andermans filmpjes bekijken en like...