Medium

Zelfstandig verschillende vaardigheden oefenen

Lesidee van Floor Albers van der Linden · Primair onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Individueel, Groep
Type
Oefening, Toetsing op eigen tempo
Gemaakt op
29 mei 2013

Met de app Kenny HD worden verschillende vaardigheden bij het jonge kind geoefend. Ieder kind kan geheel zelfstandig aan de slag. Niet genoeg Ipads in de klas? Laat ze dan afwisselen: Een leerling gaat zijn ruimtelijk inzicht op de Ipad oefenen, een andere leerling met een puzzel. De les kan klassikaal worden afgesloten met een liedje van Kenny HD.

Opdracht

Leerlingen gaan individueel aan de slag met Kenny HD. Door het spelen van vier spellen, zijn de leerlingen bezig met ruimtelijk inzicht, associëren van categorieën, logische reeksen, en schrijfbewegingen. Wanneer blijkt dat een leerling moeite heeft met één van de vier vaardigheden, kan deze leerling gemakkelijk extra oefening krijgen van de leerkracht in de vorm van puzzels, plaatjes combineren, of oefeningen voor de fijne motoriek. Ook deze aanvullende oefeningen kunnen de leerlingen geheel zelfstandig doen. Hierdoor heeft de leerkracht tijd om langs de leerlingen te gaan. 
Niet genoeg Ipads? Laat sommige leerlingen beginnen met de extra oefeningen, en laat leerlingen waarvan u weet dat ze een bepaalde vaardigheid niet goed beheersen starten met een bepaald spel op de Kenny HD. 

Leerdoel

PO - Kerndoel 1 - De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. In groep 1-3 is taalaanbod afkomstig van oa audiovisuele informatiebronnen. Korte instructieve teksten komen voor, waaruit de leerling kennis moet verwerven over de opdracht die gedaan moet worden. 
Kerndoel 25 - De leerlingen leren aanpakken bij het oplossen van rekenwiskundeproblemen te onderbouwen en leren oplossingen te beoordelen. In groep 1-3 moet geleerd worden dat ze aanpakken onderbouwen en oplossingen beoordelen. Waaronder ruimtelijke relaties en volgordes leggen en maken. Dit wordt geoefend bij steiger draaien en fruit sorteren. 

Voorwaarden

  • Kennis van de app en bediening ervan
  • Een aantal Ipads + koptelefoon in de klas (1 Ipad en koptelefoon per leerling)
  • Inzicht in welke vaardigheden welke leerlingen (minder) goed beheersen
  • Aanvullende oefeningen voor de leerlingen zonder Ipads

Stappenplan

  1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
  2. Bespreek de opdracht met de leerlingen
  3. Indien niet genoeg Ipads, geef duidelijk aan wanneer gewisseld gaat worden (bijv. zet een timer)
  4. Zorg dat de leerlingen zelfstandig aan de slag gaan met Kenny HD of met een aanvullende oefening
  5. Loop langs de leerlingen om zo een beeld te krijgen van welke vaardigheden zij wel/niet beheersen
  6. Sluit af met een liedje van Kenny HD

Tip voor op school

Helaas kan je met het spel niet ieder individueel een account maken. Het spel kan dus al gehaald zijn, waardoor leerlingen bij een moeilijker level moeten beginnen. Om dit te voorkomen kan je het spel eenvoudig resetten. Dit kan bij het spellenscherm, rechts bovenin het hoekje bij 'Leerkrachten & Ouders'.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Floor weten wat je van dit lesidee vindt.