Esssssss

De eerste Engelse woorden voor leerlingen uit groep 5

Lesidee van Esther Schiphorst · Primair onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Groep
Type
Flipped classroom / instructievideo, Oefening
Lesidee van
Gemaakt op
12 mei 2013

Aan de hand van deze app zullen leerlingen uit groep 5 en/of 6 kennis maken met de Engelse taal. Hiervoor willen we de eerste Engelse woorden leren die ze in het dagelijks leven kunnen gebruiken. De onderdelen die gebruikt worden voor de woorden zijn slaapkamer, badkamer en keuken. De woorden zullen ook in deze volgorde aangeleerd moeten worden, omdat dit vaak ook de volgorde is die ze 's morgens gebruiken voor het naar school gaan. 

Opdracht

De bedoeling van deze opdracht is dat leerligen kennis maken met de Engelse taal. Hiervoor willen we de eerste Engelse woorden leren die ze in het dagelijks leven kunnen gebruiken. Bij de huidige opdracht zal de ''keuken'' gebruikt worden om woorden te leren. Er wordt een animatiefilmpje gemaakt van een persoon die door de keuken loopt en daarbij verschillende voorwerpen aanwijst en deze in het Engels benoemt. De woorden die we gaan gebruiken zijn: bread, fridge, plate, milk en knife. Dit filmpje kunnen de leerlingen bekijken en op die manier  kunnen ze spelenderwijs de eerste Engelse woorden leren. De leerlingen hebben hierbij geen voorkennis nodig van de Engelse taal.

Leerdoel

Een kerndoel van het SLO voor het vak Engels is dat leerlingen informatie leren verwerven uit eenvoudig gesproken Engelse taal (kerndoel 13. Bij dit doel sluit onze opdracht goed aan, omdat leerlingen uit de basis voor de woorden een aantal woorden leren en op deze manier kennis maken met de taal. 
Een ander leerdoel van het vak Engels (kerndoel 15) is dat leerling enkele eenvoudige woorden kunnen schrijven. Met deze opdracht kan verder gegaan woorden wanneer de leerlingen de woorden uit het huidige filmpje uit hun hoofd kennen. 

Voorwaarden

  • Kennis van de app en bediening ervan
  • Geen voorkennis van de Engelse taal nodig
  • Mogelijkheid in de klas om het animatiefilmpje te laten zien

Stappenplan

  1. Zorg dat het videomateriaal klaarstaat
  2. Leg aan de leerlingen uit wat de bedoeling is van de opdracht
  3. Laat het filmpje meerdere keren zien aan de leerlingen
  4. Aan de hand van het filmpje kan getoetst worden of de leerlingen de woorden geleerd hebben

Tip voor thuis

Thuis zouden ouders het filmpje ook aan leerlingen kunnen laten zien en aan de hand hiervan kunnen de kinderen het generaliseren naar voorwerpen in het eigen huis.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Esther weten wat je van dit lesidee vindt.