Image

Differentiëren en verdiepen.

Lesidee van Erwin Meijerink · Voortgezet onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Individueel, Groep
Type
Flipped classroom / instructievideo, Brainstorm / informatieverwerking, Oefening, Reflectie
Lesidee van
Gemaakt op
08 mei 2015

Geef leerlingen de mogelijkheid om extra uitleg, herhaling of verdieping te krijgen. Door gebruik te maken van Augmented Reality kun je dit op een eenvoudige en leuke manier gebruiken.

Opdracht

Door gebruik te maken van de Junaio app kunnen leerlingen bepaalde symbolen scannen die je per hoofdstuk ophangt in je klas. Als je bijvoorbeeld de stelling van Pythagoras uitlegt, wat vaak een lastig onderwerp is, kun je meerdere symbolen, ook wel markers genoemd, hierover in je klas hangen. Zo'n marker kan een icoon zijn, of een zelfgemaakte foto, eigenlijk van alles. Leerling 1 die het best een lastig onderwerp vind, scant met de Junaio app de eerste marker. Dan wordt leerling 1 automatisch geleid naar een youtube-video, of een website. In ieder geval naar digitale content die jij voor deze leerling geschikt vind. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een youtube-video waar in het door iemand anders op zijn eigen manier nog eens uitgelegd word. Als deze leerling hiermee bezig is heb jij tijd om andere leerlingen verder te helpen, dat kan middels uitleg, maar ook door wederom gebruik te maken van Junaio. Zo kun je dus ook leerling 2 en 3 op maat verder helpen.

Op deze manier verbind je extra digitale content aan een onderwerp door een laag toe te voegen aan de werkelijkheid, oftewel, Augmented Reality.

Je maakt deze extra laag met het programma Metaio, dat is beschikbaar voor windows en osx. Met de gratis versie kun je al leuke lagen toevoegen, maar het is wel gelimiteerd tot 3 objecten. Wil je deze methode vaker gebruiken, dan kun je een licentie aanschaffen. Het maken van zo'n object is erg snel gerealiseerd, is een kwestie van minuten.


Leerdoel

Leerlingen bedienen op hun eigen niveau.

Voorwaarden

  • Junaio app
  • Metaio programma

Stappenplan

  1. Creëer je digitale content in Metaio.
  2. Verstrek bijbehorende markers.
  3. Differentieer.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Erwin weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Erwin

Maak met Adobe Slate geweldige digital magazines over welk onderwerp dan ook. Ik denk dat de kleinere onderwerpen het geschiktst zijn, maar je kunt natuurlijk ook een groter ond...

Vertel je verhaal in een aansprekende video, of populair gezegd, storytelling.