Twitter

Instructie op elk moment met QR-codes

Lesidee van Jan-Jaap Klomp · Meerdere sectoren · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Individueel
Type
Flipped classroom / instructievideo, Creatie
Lesidee van
Gemaakt op
11 mrt 2013

Instructie met behulp van QR codes:
Er zijn op internet in het kader van Flipping the Classroom tal van instructie filmpjes of andere bronnen te vinden die de inhoud van de methode kunnen versterken. Als je van deze links QR-codes maakt en deze plakt in het desbetreffende boek, kunnen leerlingen altijd direct bij de bron komen.

Opdracht

Wil je onderwijs op maat kunnen geven, dan is de rol van de leerkracht steeds meer begeleidend. Ook kan de leerkracht niet altijd een leerling helpen op moment dat hij of zij het even niet meer snapt. De technologische ontwikkelingen kunnen dus een welkome aanvulling voor de instructie zijn. Er zijn tal van (betaalde) websites die instructiemateriaal, vaak in de vorm van een film aanbieden. Kinderen die weinig instructie nodig hebben, kunnen daar vaak al snel mee uit de voeten. Het enige wat je is als leerkracht moet doen als je een goede instructie hebt gevonden, of zelf hebt gemaakt, met bijvorbeeld de App Explain Everything,  is van de bron (webadres) een QR-code maken. Deze uitprinten en plakken in het boek bij het desbetreffende hoofdstuk.
Leerlingen kunnen zo met hun smartphone of tablet de code scannen en krijgen de desbetreffende instructie te zien.

Leerdoel

Om digitale bronnen te kunnen raadplegen leren leerlingen en leerkrachten QR-codes maken en lezen

Voorwaarden

  • Kennis van de app en bediening ervan

Tip voor op school

QR-codes kan je ook plaatsen als JPG in een opdrachtenblad of op een digitale leeromgeving, zodat leerlingen er ook thuis mee kunnen werken

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Jan-Jaap weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Jan-Jaap

Interactief topografie leren?Als de leerlingen een topografie opdracht moeten doen. Laat ze in Google Earth een lijst maken van de steden die ze moeten leren in  mijn plaatsen ....

Nu alles vindbaar is op het WWW, is het goed om weer eens stil te staan bij het hoe en waarom der dingen. Hoe kan twitter je daar bij helpen?