Er is veel te doen over vluchtelingen in Nederland. Moeten we ze wel of niet toelaten? Wanneer wel en wanneer niet? Deze app brengt begrip op voor de moeilijke situatie die veel...

Gebergtevorming
Met behulp van EarthViewer duiken de leerlingen in de geologische geschiedenis van een gebergte en verklaren het ontstaan van het gebergte. Zo kunnen ze een groot deel van hun kennis over de platentektoniek toepassen.
Opdracht
1) De leerling (of een tweetal) kiest m.b.v. de Grote Bosatlas ergens op aarde een gebergte. Dit mag een jong, maar ook een oud gebergte zijn.
2) In Earth Viewer wordt de huidige ligging van het gebergte opgezocht.
3) De leerling gaat nu met de app terug in de geologische geschiedenis van het gebergte, helemaal tot aan de periode van de orogenese (gebergtevorming).
4) De leerling schrijft op a) welke geologische periode het gebergte gevormd is, b) de namen van de platen c) het soort korst (continentaal/ oceanisch).
Keuze 5 of 6
5) De leerling legt in 10-15 zinnen zo volledig mogelijk uit hoe het gebergte is ontstaan en beschrijft nauwkeurig welke geologische processen zich allemaal voordoen/-deden bij de gebergtevorming (bijv. plaatbeweging, aardbevingen, subductie, vulkanisme etc.)
6) De leerling bereidt een korte presentatie voor waarin hij de punten van 4 en 5 op een duidelijke manier aan zijn klasgenoten toont. Denk aan doorsnedes van de aardkorst, e.d.
Leerdoel
Deze opdracht sluit aan bij de eindexamens aardrijkskunde, te weten Domein Aarde.
Leerlingen leren hun kennis toe te passen.
Voorwaarden
- Kennis van de app en bediening ervan
- Grote Bosatlas (editie niet van belang)
Stappenplan
- Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
- Bespreek de opdracht met de leerlingen of geef hen een opdrachtbeschrijving
- Spreek af hoe lang de leerlingen over de opdracht mogen doen.
- Spreek af op welke manier je de resultaten wil bespreken: korte presentatie mbv EarthViewer, voorlezen wat opgeschreven is of een uitgebreide presentatie met doorsnedes van de aardkorst e.d.
Bekijk ook deze lesideeën van Christiaan
Met behulp van UN Country Stats krijgen leerlingen in beeld wat de demografische verschillen zijn in de wereld. Deel 1 is een individuele opdracht, deel 2 wordt gemaakt in groep...
Reageer op dit lesidee
Wil je reageren? Log in of meld je aan.
Wees niet verlegen
Schrijf de eerste reactie en laat Christiaan weten wat je van dit lesidee vindt.