Img 20130502 141421

schooljournaal

Lesidee van Jouri Horsthuis · Primair onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Groep
Type
Flipped classroom / instructievideo, Presentatie, Creatie, Reflectie
Lesidee van
Gemaakt op
17 apr 2013

Dit is het draaiboek voor het maken van een schooljournaal. In dit idee is het de bedoeling dat elke week een andere klas van de school een journaal maakt van ongeveer 10 minuten, en dat de andere klassen het journaal op een vast moment bekijken. De kinderen presenteren hun klas aan de andere klassen, en laten zien wat hun klas bijzonder maakt, en op dat moment bezig houdt. Het schooljournaal weerspiegelt de waarden en kracht van de leerlingen, de klas, en die van de school.

Opdracht

Voorbereiding Het is belangrijk om de opdracht vooraf te laten gaan door een kring/groepsgesprek. In dit gesprek spreek je met de kinderen over een aantal belangrijke zaken:  

De inhoud van het journaal Wat willen de kinderen laten zien, wat is er bijzonder aan de klas. Wie kan iets bijzonders? Door dit te bedenken leren de kinderen waardering te hebben voor dingen in hun ‘gewone’ klas. Kinderen kunnen trots zijn op wat ze kunnen, of hebben gemaakt.  

Video op internet zetten We zetten onze video afgeschermd op internet. Waarom doen we dat? Bespreek de gevaren van internet (mensen die je video kunnen bewerken, mensen die je niet aardig vind kunnen het ook zien etc)  

De werkvorm Leg de werkvorm uit, of kies met de kinderen een werkvorm (zie ‘werkvormen’) daarnaast praat je over de vormgeving van de items: foto's van werkstukken erin? wie doet de voice-over (maker van ieder product?) wie presenteert wat, wie filmt. praat over de montage: muziek eronder? etcetc  

Technische instructie
Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen kun je alleen het filmen, of alles aan de kinderen overlaten. Kinderen werken heel snel en intuïtief met de iPad, en hebben vaak aan een half woord genoeg. Bespreek een aantal handige zaken bij het filmen: -spreek duidelijk -draai de camera niet tijdens het filmen -film niet tegen het licht in -als je lokaal donker is kun je een ‘lichtman’ gebruiken met een zaklamp, die schijnt op wat gefilmd wordt. -wat doet geluid bij een film? (je kunt geluidseffecten toevoegen, of met muziek een effect versterken) -wanneer je de kinderen ook het monteren wilt laten doen is de instructiefilm met de klas bekijken een goed idee.


  Werkvormen: Het maken van het journaal kun je in verschillende werkvormen doen. Afhankelijk van wat jij belangrijk vind in je klas, de tijd die je erin kunt stoppen, en/of het aantal iPads dat je tot je beschikking hebt. Daarnaast is het bekijken van het journaal van de andere groepen in je school ook een belangrijke aspect van het project, daarvoor is ook een werkvorm beschreven.  

‘verslaggevers’
In deze werkvorm verdeel je de klas in groepjes van 2 of 3 leerlingen, die steeds één onderwerp presenteren en filmen. Één van deze groepjes is verantwoordelijk voor het ‘studiogedeelte’. Zij presenteren het journaal en schakelen steeds over naar de groepjes/verslaggevers. Het is handig dat deze groep als laatst filmt, zodat ze de verschillende presentaties al kunnen zien en erop aan kunnen sluiten met hun verhaal. Deze groep, of een aparte ‘montage-groep’ zet alles op volgorde, kan muziek plaatsen, en typt de teksten Wanneer je beschikt over meerdere iPads kunnen de groepjes verslaggevers tegelijkertijd hun verslag gaan maken, maar dan moet je nadenken over hoe de verslagen uiteindelijk op één iPad komen voor de eindmontage (mogelijkheid hiervoor is opslaan op iCloud).  

‘Lipdub’ Bij de ‘lipdub’ werkvorm maak je het journaal in één shot.(voor een idee, typ maar eens lipdub in op youtube, hierin worden vaak liedjes nagedaan met een grote groep mensen in één shot)  Dit is een leuke werkvorm bij hele jonge groepen omdat je dan als leerkracht de camera bedient (dat is moeilijker bij deze werkvorm), en er weinig eindmontage aan te pas komt. Het kan wel zijn dat je het een aantal keer opnieuw moet doen. Je zet groepjes van 3 of 4 leerlingen op verschillende plaatsen in de klas of de school, maar wel zo dat je niet meer dan 5 seconden hoeft te lopen van het ene naar het andere groepje. Wanneer je bij een groepje bent zeggen/presenteren ze iets op een ingestudeerde/afgesproken manier. Wanneer groepjes toch verder uit elkaar moeten staan kun je een leerling mee laten lopen en al lopende hun verhaal laten doen. Belangrijk bij deze werkvorm is dat je geen perfectie na moet streven, anders moet het 100x over, en kleine foutjes maken het vaak leuker en spontaner.  

‘het beste journaal’ Je kunt kinderen in wat grotere groepjes (5 á 6) een heel journaal laten maken. Het is handig om er een aantal zaken die vanuit het kringgesprek als belangrijk voor de klas naar voren kwamen verplicht in voor te laten komen. Als alle groepjes hun journaal hebben gemaakt bekijk je ze met de klas, en kiest samen de beste om aan de school te presenteren. Dit is een handige werkvorm voor oudere kinderen omdat ze er meer uitdaging in zullen vinden, en hun eigen creativiteit beter kwijt kunnen. De teleurstelling wanneer je journaal niet als beste gekozen wordt is wel een moeilijk punt aan deze werkvorm, en belangrijk voor de leerkracht bij de keuze hiervoor.  

‘journaal bekijken’ Wanneer alle klassen op hetzelfde moment in de week het journaal bekijken kan dat leuke gespreksonderwerpen opleveren op het schoolplein. Daarnaast kunnen ideeën een bron vormen voor lessen in de eigen groep. Wanneer het journaal bekeken wordt zal er veel herkenning zijn van de andere kinderen. Het is daarom belangrijk om goed na te bespreken wat er is gepresenteerd, om de boodschap te versterken.


Leerdoel

betrokkenheid en interesse binnen de school tussen de klassen.

presenteren
nadenken over vormgeving.
kringgesprek over wat jullie kinderen, klas of school bijzonder maakt, en wat er speelt.

Voorwaarden

  • Een iPad met de app ‘iMovie’ geïnstalleerd.
  • Een account op youtube voor school
  • Eigen basiskennis over het werken met de app en video uploaden. Probeer het eerst zelf, en bekijk de instructie op: http://www.youtube.com/watch?v=bCGERpHOm8M
  • Evt. een zaklamp

Stappenplan

  1. met collega's en school afstemmen en plannen van een schooljournaal
  2. eigen voorbereiding (kiezen werkvorm en inhoud)
  3. groepsgesprek met de klas over de inhoud. instructie voor de werkvorm.
  4. afhankelijk van de werkvorm, maar filmen en monteren
  5. controle door de leerkracht en uploaden
  6. bekijken door andere klassen en nabespreken.

Tip voor op school

Je kunt het schooljournaal koppelen met de identiteit van je school, of aan een bepaalde methode. In dat geval pas je het onderwerp aan op bijvoorbeeld het thema van de taalmethode op dat moment, of zaken die waardevol zijn voor de school. Ook als er thema’s spelen op school kun je deze terug laten komen in het journaal. Pas dan je instructie zo aan dat je er bepaalde eisen aan stelt.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Jouri weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Jouri

geef de hele klas pianoles met behulp van de app piano (zijn meer verschillende apps waarmee dit kan)leuk om dit later ook uit te breiden met de free drums en free guitar om een...