Bij mijn muzieklessen hebben leerlingen bepaalde uitleg of vaardigheden nodig, voordat ze aan een bepaalde les kunnen beginnen. Normaal ben ik veel tijd kwijt met een klassikale...

Gemaakt werk of toets nabespreken
- Primair onderwijs / Groep: 4 - 8
- Voortgezet onderwijs
Wanneer je een toets teruggeeft aan je leerlingen, hoor je die in mijn ogen altijd na te bespreken. Dit kun je natuurlijk klassikaal doen, maar ook door gebruik te maken van 'Educreations'. Je kunt een foto maken van de opdracht of toets en hier vervolgens met geluid de antwoorden bespreken en schrijven op de foto. Door de opname te pauzeren, kun je ook nieuwe achtergronden of andere foto's klaarzetten om extra uitleg te geven.
Leerlingen zijn meer betrokken en kunnen zelf terugkijken, wat ze niet begrepen hebben en aangeven waar ze later nog wat meer uitleg over zouden willen krijgen. Leerlingen die alles al begrijpen zijn vaak lastig bij de les te houden.
Opdracht
Leerlingen nemen hun gemaakte werk of hun nagekeken toets voor zich.
Het filmpje waarin de docent de juiste antwoorden met uitleg geeft wordt gestart op de computer of Ipad. De leerling kan in eigen tempo nakijken en eventueel vooruit of terug scrollen. Eventueel zou het ook in kleine groepjes kunnen.
Laat de leerling wel duidelijk aangeven bij welke opdracht hij eventueel extra uitleg nodig heeft. Zo kun je individueel een leerling extra hulp bieden, terwijl de rest alvast met een andere opdracht aan de slag kan.
Leerdoel
De leerling weet wat hij goed en fout heeft gedaan en waarom.
De leerling neemt eigen initiatief in reflecteren.
De leerling begrijpt nog meer de stof en door de toets te herhalen, zal de stof nog meer beklijven.
De leerling is meer betrokken bij de les.
Stappenplan
- De leerling neemt het gemaakte werk voor zich
- De leerling bekijkt het filmpje
- De leerling maakt waar nodig aantekeningen om later persoonlijk toe te lichten
Reageer op dit lesidee
Wil je reageren? Log in of meld je aan.
Wees niet verlegen
Schrijf de eerste reactie en laat Jeroen weten wat je van dit lesidee vindt.