Zie je collega's in die kring voor je zitten. Ze kijken allemaal naar een iPad scherm waar jij de informatie en je vraag over een leerling hebt gepresenteerd.Alle aandacht is bi...

Hoe was het ook alweer . . . ?
Het ophalen van voorkennis, verwachtingen peilen, of een startsituatie in kaart brengen. Ik gebruik answergarden in docententeams, met leerlingen als docent en als afdelingsleider. Dit voorbeeld gaat over een natuurkundeles
Opdracht
Vooraf
Answergarden.ch inrichten met de startvraag: "Waar denk jij aan bij elektriciteit, spanning en stroomsterkte?"
Verdere instellingen van de answergarden: Classroom mode, answer length 20, met wachtwoord (zodat je aanpassingen kunt maken), een mailadres (nooit de link kwijt), broadcast op 1 week (gun jezelf de tijd om er nog aan te werken).
Start
Deel op gebruikelijke wijze (via de electronische leeromgeving, via een bit.ly) de link uit aan je leerlingen. Bij answergarden gebruik ik vaak het nummer. (answergarden.ch/view/123456) Zodat leerlingen zelf de eenvoudige link met nummer kunnen intoetsen.
Opdracht
Geef zoveel mogelijk woorden waar jij aan denkt bij de begrippen elektriciteit, spanning en stroomsterkte. Je mag niet overleggen. Je mag wel meekijken en je dingen herinneren als er nieuwe woorden verschijnen.
Afsluiten
Op een moment zakt de brainstorm in. Dat is het moment om af te gaan sluiten.
Exporteer de gegeven antwoorden naar Wordle om er een fraai woordweb van te maken. Bespreek met de klas de antwoorden adv vragen als: Wat was ampère ook al weer? Parallel, wie moest daar nog meer aan denken? Hoe kom je nou op zo'n woord?
De wordle (woordweb) bewaar ik voor elke klas. Ik heb zelf de klasnaam aan de answergarden toegevoegd. Aan het einde van de lessenserie over elektriciteit herhaal ik de oefening en neem met de klas de verschillen door. Waar denken jullie dat de toets over zal gaan?
Leerdoel
Activeren van voorkennis mbt elektriciteit ter introductie op de Wet van Ohm
Voorwaarden
- Beamer
- wifi
Stappenplan
- Answergarden.ch inrichten met de startvraag: "Waar denk jij aan bij elektriciteit, spanning en stroomsterkte?" Verdere instellingen van de answergarden: Classroom mode, answer length 20, met wachtwoord (zodat je aanpassingen kunt maken), een mailadres (nooit de link kwijt), broadcast op 1 week (gun jezelf de tijd om er nog aan te werken).
- Deel op gebruikelijke wijze (via de electronische leeromgeving, via een bit.ly) de link uit aan je leerlingen. Bij answergarden gebruik ik vaak het nummer. (answergarden.ch/view/123456) Zodat leerlingen zelf de eenvoudige link met nummer kunnen intoetsen.
- Geef zoveel mogelijk woorden waar jij aan denkt bij de begrippen elektriciteit, spanning en stroomsterkte. Je mag niet overleggen. Je mag wel meekijken en je dingen herinneren als er nieuwe woorden verschijnen.
- Op een moment zakt de brainstorm in. Dat is het moment om af te gaan sluiten. Exporteer de gegeven antwoorden naar wordle om er een fraai woordweb van te maken. Bespreek met de klas de antwoorden adv vragen als: Wat was ampère ook al weer? Parallel, wie moest daar nog meer aan denken?
Reageer op dit lesidee
Wil je reageren? Log in of meld je aan.
Wees niet verlegen
Schrijf de eerste reactie en laat Karel weten wat je van dit lesidee vindt.