Image

Routeplanner voor bloedcellen

Lesidee van Quirijn van den Berk · Voortgezet onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Individueel
Type
Brainstorm / informatieverwerking, Oefening, Toetsing op eigen tempo
Gemaakt op
18 jun 2013

Vaak terugkerende vraag in de bovenbouw biologie: "Beschrijf de verschillende onderdelen van het bloedvatsysteem die de bloedcel achtereenvolgens passeert". Dat gaan we 's voor ons zien!

Opdracht

App
'Virtual Human Body' is een briljante (betaalde) App. Zó uitgebreid (met alle namen van spieren, zenuwen, botten and more) dat 'ie door geneeskundestudenten gebruikt wordt. Je inzicht in hoe organen liggen t.o.v. elkaar kan er alleen maar door groeien!

https://twitter.com/qvdberk/status/346895480518737920/photo/1

Zuurstof voor je hersenen
Start (bij 'Cardiovascular system') in de bloedvaten van je longen en maak een virtuele wandeling langs alle hartdelen en bloedvaten die de rode bloedcel 'volgepakt' met zuurstof achtereenvolgend passeert. Ken je alle namen? Heb je door welke bloedvaten zuurstofrijk en -arm bloed vervoeren?

Tip: Als bloedvaten aan de voorkant van je lijf niet meer zichtbaar zijn... kun je de animatie naar hartelust draaien ;)!

Plan je eigen route!
Stippel voor jezelf een andere route uit. Bijvoorbeeld van een glucosemolecuul in de darmen tot in een spier van je kleine teen. In de klas kun je in een tweetal elkaars routes proberen aan te geven.

Tijd over als de rest nog bezig is? Verlies jezelf gerust in de prachtige animaties van andere orgaansstelsels. Routeplanningen maken kan bijvoorbeeld ook bij je lymfevaatstelsel, verteringsstelsel of uitscheidingsstelsel!


Leerdoel

Illustreren en inzichtelijk maken van orgaanstelsels bij de mens, met name als het gaat om ligging. 

Voorwaarden

  • Kennis van de app en bediening ervan
  • Kennis van organen en orgaanstelsels (bovenbouwniveau)

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Quirijn weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Quirijn

We lijken leerlingen soms ongemerkt bang te maken met onze 'lessen' over drugs, alcohol, SOA, loverboys, pesten, discriminatie en recessies. Tijd voor iets positiefs: leerlingen...

In mentor- en studielessen wordt veel aandacht gegeven aan 'Hoe leer je?'. Vaak wordt veel tijd besteed aan het prikkelen van je brein en aan het maken van planningen. Maar... w...