Image

En óf ik goed geleerd h-App!

Lesidee van Quirijn van den Berk · Voortgezet onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Individueel
Type
Brainstorm / informatieverwerking, Oefening, Creatie, Reflectie
Gemaakt op
13 aug 2013

Proefwerkweken zijn vooral voor nieuwe brugklassers spannende weken. Overzicht over wat zij moeten leren, meenemen en waar ze verder aan moeten denken helpt. Dat doen we al duizend jaar op papier. Maar nu niet meer!

Opdracht

1. Maak als in Google Drive een nieuwe sheet aan, die je uiteindelijk deelt met je leerlingen. Een sheet is een overzicht waarin je niet alleen de dagen van de proefwerkweek (met datum) in beeld brengt. Maar oók het rooster van de proefwerkweek (dus op welke dag, tijdens welk lesuur en in welk lokaal is er een toets van welk vak?).

2. Voeg lege hokjes toe met als titel 'Wat moet ik leren?' en 'Wat moet ik meenemen?'. Dát zijn de hokjes die je leerlingen zelf kunnen gaan invullen in de aanloop naar de proefwerkweek. Stimuleer leerlingen om het schema vooral te personaliseren. Iedereen leert en plant op een andere voor hem/haar ideale manier :)!

Voor gevorderde leerlingen (of bijvoorbeeld in klas 2) kun je natuurlijk...
* voorafgaand aan de proefwerkweek een week toevoegen om in het schema óok op te nemen wanneer leerlingen voor welk vak gaan leren;
* een kolom toevoegen waarin zij specifiek aangeven wat zij op welke dag precies gaan doen aan een vak;
* een kolom toevoegen waarin leerlingen aangeven wanneer zij het leerwerk voor hun gevoel voldoende hebben gedaan (met een smiley?)

Leerdoel

Leerlingen leren beter en overzichtelijker plannen. Zij krijgen de kans om dat op een meer persoonlijke manier aan te pakken én kunnen ideeën makkelijker uitwisselen.

Onderliggend doel is dus dat leerlingen met meer rust en zelfvertrouwen een proefwerkweek in stappen.

Voorwaarden

  • Kennis van het maken van sheets in Google Drive

Tip voor thuis

Leerlingen maken ook voor ouder(s)/verzorger(s) meteen inzichtelijk wat op welke dag getoetst gaat worden. Het thuisfront kan daarmee helpen te zorgen dat alle benodigdheden mee naar school gaan én - in het geval van een toegevoegde leerplanning - zien in hoeverre bijsturing van het leerwerk gewenst is.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Quirijn weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Quirijn

We lijken leerlingen soms ongemerkt bang te maken met onze 'lessen' over drugs, alcohol, SOA, loverboys, pesten, discriminatie en recessies. Tijd voor iets positiefs: leerlingen...

In mentor- en studielessen wordt veel aandacht gegeven aan 'Hoe leer je?'. Vaak wordt veel tijd besteed aan het prikkelen van je brein en aan het maken van planningen. Maar... w...