Beatje

Maak een ministrip over Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog

Lesidee van Bea Babijn · Primair onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Groep
Type
Klassikale instructie, Presentatie, Oefening, Creatie, Reflectie
Lesidee van
Gemaakt op
10 feb 2013

D.m.v. een ministrip een samenvatting maken over  de strip “De Ontdekking”.

Opdracht

Lees de strip “De ontdekking” door Eric Heuvel in samenwerking met de Anne Frank Stichting en maak het stripverhaal verder af.

Als introductie op school laat je de strip zien en start je daarna met deze trailer over de strip “De Ontdekking” 
Bespreek na: waar gaat dit over, welke vragen hebben leerlingen?

De kinderen lezen allemaal de strip. Dit neemt ongeveer één uur in beslag.
Je kunt losse strips lenen bij de plaatselijke bibliotheek of bestellen via de Anne Frank Stichting. Hier kun je eventueel ook een lespakket bestellen compleet met werkschriften en een docentenhandleiding.

Als de kinderen het verhaal gelezen hebben gaan ze in groepjes een ministrip maken met de belangrijkste gebeurtenissen uit de strip.
Op een tablet kunnen ze ComicBook gebruiken. Je kunt om te testen ook eerst een gratis app installeren, bijvoorbeeld Comic Strip It! Lite.
Op een iPad kun je bijvoorbeeld Comic Life gebruiken.
Op een computer gebruik je Bitstrips om een stripverhaal te maken. Een handleiding hoe je Bitstrips gebruikt vind je hier.
Laat vooraf zien hoe deze programma’s werken.

De kinderen gaan online een ministrip maken van het verhaal. In deze strip vertellen ze wat volgens hen de belangrijkste gebeurtenissen zijn.

De groepjes overleggen eerst goed wat de belangrijkste gebeurtenissen uit het verhaal zijn en verwerken dit in een mindmap. Hiervoor kun je bijvoorbeeld Mindmeister gebruiken of gewoon op papier.
Daarna gaan de kinderen aan de slag met het maken van de ministrip.

Leerdoel

Tekst samenvatten - een strip maken - afbeeldingen zoeken - d.m.v. een app foto’s en tekst samenvoegen en bewerken - samenwerken -presenteren -leren over aspecten van het tijdvak wereldoorlogen.

Voorwaarden

 • Kennis van de app en bediening ervan
 • Een iPad, tablet of pc per leerling of groepje
 • Informatie waar de leerlingen uit kunnen putten, bronnen die zij kunnen gebruiken om plaatjes te zoeken.
 • De apps installeren waarmee ze aan de slag gaan

Stappenplan

 1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
 2. Bespreek de opdracht met de leerlingen of geef hen een opdrachtbeschrijving
 3. Laat eerst de strip zien en vervolgens de trailer.
 4. Iedereen leest de strip De Ontdekking
 5. Maak in groepjes een mindmap over de belangrijkste gebeurtenissen uit het verhaal.
 6. De kinderen gaan op internet zoeken naar bijpassende plaatjes voor het verhaal en slaan deze op. Laat vooraf zien hoe je dit doet en hoe je met behulp van de app hier een strip van kunt maken.
 7. Spreek de maximale tijd af die ze aan deze opdracht mogen besteden
 8. Als de kinderen klaar zijn worden de ministrips via het digibord aan de hele groep gepresenteerd. Welke overeenkomsten zijn er?

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Julia Sarbo Beste Bea, Dit lijkt me een leuke opdracht. De Ontdekking is gemaakt door tekenaar Eric Heuvel in samenwerking met de Anne Frank Stichting. Er is lesmateriaal voor het voortgezet onderwijs. Meer informatie is te vinden op http://www.annefrank.org/nl/Educatie/Docentenportal/Producten-en-trainingen/De-Ontdekking groeten, Julia ps Bea: kan je me mailen op j.sarbo@annefrank.nl, ik wil je graag wat meer details vragen over deze lesopzet en doe dat liever niet in zo'n reactie. Dank!

meer dan 10 jaar geleden

Bekijk ook deze lesideeën van Bea

De leerlingen gaan in groepjes een stripverhaal maken met behulp van ComicBook. Vraag aan de kinderen of ze zelf wel eens stripboeken lezen? Zo ja, welke? Wat de verschillen zij...

In de krant is heel veel te vinden, misschien wel meer dan je zou denken. Zoek in de Volkskrant app of op de computer bij Online Kranten http://leeswerk.101tips.nl/index.php?go=...