Bartholomeuslb

Via Google Formulieren quizvragen inzamelen en deze importeren in Socrative1.0

Lesidee van Bart Hoogendijk · Meerdere sectoren · Meer details
Doelgroep
Groep
Type
Brainstorm / informatieverwerking, Oefening, Creatie, Klassikale toetsing
Lesidee van
Gemaakt op
22 okt 2013

Door mogelijkheden van deze twee apps te combineren kun je snel (lukte mij in één les van 50 minuten) èn paperless een eenvoudige quiz maken èn afnemen samen met leerlingen. 

Opdracht

Leerlingen bedenken (multiple choice) quizvragen. Deze sturen ze in via een door de docent aangeleverd Google-formulier. Dit formulier zorgt ervoor dat de aangeleverde vragen gestroomlijnd binnen komen in een spreadsheet. Na controle en eventuele verbetering van de quizvragen kunnen de cellen gekopieerd worden naar het Excel-sjabloon wat via de Socrative1.0 site te downloaden (zie 'Manage Quizzes' > 'Import Quiz'). Daarna kan de quiz geïmporteerd worden in Socrative1.0 en kan deze bijvoorbeeld via de 'Space Race' functie worden afgenomen. 

Leerdoel

Leerlingen leren van deze oefening diverse vaardigheden o.a.: 
samenwerken, hoofd- en bijzaken onderscheiden, een strategie om kennis te verwerken (zelf vragen stellen bij de studiestof), taalvaardigheid en ict-vaardigheid. 

Voorwaarden

 • In het Excel-sjabloon van Socrative1.0 handmatig aangeven of de vraag 'open' is of 'multiple choice'. Gebruik je alleen mpc dan kun je natuurlijk eenmalig de betreffende kolom in het sjabloon aanpassen en vervolgens opslaan voor hergebruik.
 • Na een paar test-versies heb ik een handige formulier gemaakt in Google Forms. Ervaren gebruikers zullen hier niet zoveel moeite mee hebben. Een kopie van mijn formulier is hier te zien: http://goo.gl/gmfDqY

Stappenplan

 1. Maak een formulier aan in Google Forms (voorbeeld: http://goo.gl/gmfDqY)
 2. Kopieer de link naar het Google-formulier en verkort deze via een linkverkorter (bijv. http://goo.gl)
 3. In de les wil je de bovenstaande link aan leerlingen laten zien, dus kopieer de link naar jouw presentatie software (Powerpoint/Prezi/Notebook/etc)
 4. Download het Excel-sjabloon van www.socrative.com
 5. Pas eventueel de kolom waarin de type vraag wordt gedefinieerd alvast aan (door bijv. alle rijen op multiple choice te zetten) en sla het bestand op.
 6. Leg de leerlingen de opdracht uit. Zorg dat de instructie hetzelfde is als in het Google Formulier.
 7. Communiceer de link naar het Google Formulier met de leerlingen en maak afspraken hoeveel tijd ze krijgen om vragen in te sturen.
 8. Controleer, bewerk en modereer eventueel de ingestuurde vragen in de spreadsheet die door Google Formulieren is gegenereerd (reacties)
 9. Kopieer de rijen naar het Excel-sjabloon van Socrative1.0
 10. Importeer het sjabloon in Socrative1.0 (zie 'Manage Quizzes' > 'Import Quiz')
 11. Eenmaal in Socrative1.0 kun je dan bijvoorbeeld kiezen om de quiz via 'Space Race' af te nemen.

Tip voor op school

Getest met Socrative1.0. Socrative2.0 beta heeft vooralsnog een gewijzigde import functionaliteit waarin niet meer via Excel-sjablonen geïmporteerd wordt :(

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Bart weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Bart

Het beoordelen van portfolio's kan sneller met Google Forms. In de kantlijn schrijven we nu vaak punten die we vervolgens optellen om tot een cijfer te komen. Maar dan moeten we...