Door mogelijkheden van deze twee apps te combineren kun je snel (lukte mij in één les van 50 minuten) èn paperless een eenvoudige quiz maken èn afnemen samen met leerlingen.

Nakijkmodel met normering in Google Drive
Het beoordelen van portfolio's kan sneller met Google Forms. In de kantlijn schrijven we nu vaak punten die we vervolgens optellen om tot een cijfer te komen. Maar dan moeten we wel steeds schakelen van inhoudelijk nakijken naar punten tellen. Met name bij het nakijken van een portfolio vind het ik het handig om de toegekende punten per item te verzamelen in een Google-formulier. Wel zo handig, snel en je hoeft ook niet meer het totaal op te tellen en het cijfer te berekenen. Kortom: je kunt met deze 'eduhack' makkelijker in de inhoudelijke nakijkmodus blijven..
PS dit is ook een alternatief voor een normering bedenken die makkelijk op te tellen is....., want soms worden dan ook concessies gedaan omwille van het rekengemak..
PS de toegekende punten per onderdeel schrijf je op het werkstuk zelf of je kopieert na het verzenden van het formulier de data uit de spreadsheet naar een plaats waar de leerling het kan zien
Bekijk een voorbeeld via deze link:
https://docs.google.com/forms/d/154lb0NeBxOMyVr_nVlh85YXGQJZp2ykBgz5VP_CIIg4/viewform
Opdracht
Dit is geen opdracht voor leerlingen, maar een hulpmiddel voor docenten.
Het is ook een idee je nakijkmodel te delen met leerlingen en zo te kijken of jouw beoordeling overeenkomt met de beoordeling van de leerling zelf :)
Voorwaarden
- Kennis van de app en bediening ervan
Stappenplan
- Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
- Maak een normering per onderdeel; ieder onderdeel is een vraag-item
- Ken per onderdeel een puntenschaal toe en voeg voor ieder interval een meerkeuze optie toe
- Wanneer je helemaal klaar bent met de volgorde van de vraag-items maak/kies je een bestemming voor de reacties
- Later toch de volgorde veranderen? maak/kies dan een nieuwe bestemming voor de reacties (anders) komt de volgorde van de kolommen niet meer overeen in de spreadsheet
- Nu kun je het formulier gebruiken op laptop/telefoon/tablet en alle reacties worden verzameld in de opgegeven spreadsheet; per werkstuk vul je steeds opnieuw een formulier in
- Per rij voeg je in de spreadsheet handmatig een functie toe om het cijfer te berekenen (bijv. bij een puntenverzameling waarbij geldt 10 punten = cijfer 10 zou je 'SUM=Bx:Ox' kunnen gebruiken)
Reageer op dit lesidee
Wil je reageren? Log in of meld je aan.
Wees niet verlegen
Schrijf de eerste reactie en laat Bart weten wat je van dit lesidee vindt.