Bij het doen van een veldwerk maken leerlingen vaak opdrachten die ze in moeten vullen in een invulboekje of schrift. Met Appfurnace maak je eenvoudig een app voor op de iPa...

Ontdek de stad met streetview
Een stad ontdekken kun je het beste doen door op je fiets te stappen en goed rond te kijken. Daar is tijdens het schooljaar niet altijd tijd voor.
Een mooi alternatief is om de stad te bekijken via streetview van Google Maps. Alsof je toch zelf midden in de stad bent!
Opdracht
Met de app iMaps (voor Google maps) of Streets (voor de kaartenapp van Apple) voeg je streetview toe aan de kaarten.
Leerlingen kunnen met streetview de verschillen in de wijken goed bekijken. Gebruik dit bijvoorbeeld bij lessen over stadsgeleding of verschillen tussen wijken. Leerlingen kunnen nu zelf ontdekken hoe de opbouw van hun stad in elkaar zit. In wat voor soort wijk wonen ze zelf? En klopt dat een beetje met hoe het in het boek staat?
In de onderbouw kun je er voor kiezen om een paar plekken in de stad aan te wijzen en leerlingen aan de hand van een aantal kenmerken die ze geleerd hebben laten bepalen met wat voor soort wijk ze telkens te maken hebben.
Wat voor soort wijk is dit en hoe zie je dat?
In de bovenbouw kun je leerlingen met behulp van de theorie over de stadsgeleding zelf op zoek laten gaan naar de verschillende soorten wijken. Op die manier kunnen ze zelf een indeling maken van hun eigen stad. Leerlingen gebruiken hierbij vooral woningkenmerken en kenmerken van de openbare ruimte.
Je zou steden ook kunnen vergelijken met elkaar.
Welke overeenkomsten en verschillen zie je? En hoe zijn die te verklaren?
Leerdoel
Toepassen stof over stadsgeleding
Leren werken met kaarten
Goed leren kijken en daar conclusies uit trekken
Voorwaarden
- Kennis van de app en bediening ervan
- Enige voorkennis over stadsgeleding
Stappenplan
- Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
- Leerlingen bestuderen de stof over stadsgeleding
- Leerlingen delen hun eigen stad in
- Terugkoppeling: overeenkomsten, verschillen met de theorie
Bekijk ook deze lesideeën van Arjen
Breng je eigen buurt in beeld. Aan de hand van geleerde begrippen bij aardrijkskunde domein leefomgeving (bovenbouw) onderzoek je de situatie in jouw eigen buurt.
Reageer op dit lesidee
Wil je reageren? Log in of meld je aan.
Wees niet verlegen
Schrijf de eerste reactie en laat Arjen weten wat je van dit lesidee vindt.