20120620 taaldorp dico

Dieren

Lesidee van Dico Krommenhoek · Voortgezet onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Individueel
Type
Presentatie, Oefening, Creatie
Lesidee van
Gemaakt op
23 mei 2013

Leerlingen zoekt afbeeldingen en namen (in de vreemde taal), geluiden (en hoe die geluiden heten in de taal) en brengt deze onder in een mindmap ( voorzien van kleurtjes voor mannelijk en vrouwelijk (onzijdig), waar van toepassing ( of De, het, bij NT-2

Opdracht

Afhankelijk van beschikbaarheid: een liedje over dieren in de doeltaal als appetizer. A. Maak een mindmap ( in Mindmeister, natuurlijk zijn andere apps ook bruikbaar, als ze hun inhoud maar kunnen delen), waarbij je - een afbeelding van dieren ( de dieren uit het liedje; ten minste x dieren rondom huis, op de savanne, in de jungle... Ter beoordeling van de docent) zoekt - zoekt hoe het dier heet, algemeen, maar als je dat leuk vindt ook de naam van het mannetjesdier en het vrouwtjesdier,(laat deze als ondercategorie dienen). - waar mogelijk de roep (het geluid) van het dier zoekt en - hoe dat roepen heet ( een kat mauwt in het Nederlands, miaule en français, mew in English, miaut auf Deutsch, etc.) - of er nog andere geluiden zijn (spinnen, blazen, voor de kat...) op http://www.wikidata.org/wiki/Q784031#sitelinks vind je links naar flink wat talen met de diergeluiden. - geef het hokje waar je het dier in plaatst een kleur, afhankelijk of het een mannelijk, een vrouwelijk (of een onzijdig woord) is. - groepeer de dieren naar deze kleur. - deel je mindmap met je leraar, die hem op onvolledigheden controleert. B. Via voicereader leer je hoe je zegt dat een kat miauwt, spint (als hij tevreden is) en blaast( wanneer hij boos is)

Leerdoel

Memoriseren van dierennamen uit de belevingswereld van het kind. Uitspraak van de namen, en van de geluiden die deze dieren( al dan níet) maken.

Voorwaarden

  • Kennis van de app en bediening ervan
  • Kunnen delen vanuit de app

Stappenplan

  1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
  2. Bespreek de opdracht met de leerlingen of geef hen een opdrachtbeschrijving

Tip voor op school

Je kunt als docent voor een redelijk bescheiden bedrag een abonnement nemen op de MindMeister webservice, waarbij je meer dan drie maps kunt maken.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Dico weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Dico

Leerlingen beschrijven in hun eigen woorden een paar foto's die ze op vakantie hebben genomen en geven commentaar - in de doeltaal - op de foto's van enkele klasgenoten.