Portretfoto hez 500px

Polly de Pinguin gaat op reis

Lesidee van Henrique Zaagman · Primair onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Individueel, Groep
Type
Klassikale instructie, Klassikale toetsing
Lesidee van
Gemaakt op
18 aug 2015

Polly de pinguïn gaat op reis. Als je de app start zie je Polly al staan. Ze blijft tijdens haar reis niet op de Zuidpool. Elke bladzijde bevat een stukje van het verhaal. Doormiddel van het luidspreker teken onderin kun je het verhaal op de bladzijde voor laten lezen. Ook wordt de tekst op het scherm getoond. Als je op het vraagteken drukt dan krijg je een tip voor meer actie op de pagina. Zo kun je bijvoorbeeld Polly laten dansen of een andere kleur strik kiezen! Door op het schaduw teken te drukken krijg je een schaduw van Polly te zien. Je moet Polly hier nu naar toe slepen. Door op het pijltje naar rechts te drukken ga je naar de volgende pagina. Ook zit er een telspel bij waarbij je kunt tellen van 1 tot en met 10. Dit verhaal is gebaseerd op het echte verhaal van de pinguïn die in 2010 aanspoelde in Nieuw Zeeland.

Opdracht

Voor kleuters kun je deze app heel goed in de kleine kring gebruiken.

Wat vinden de kinderen eigenlijk ervan wat er met Polly gebeurt? Je kunt het verhaal als leerkracht zelf voorlezen door het geluid uit te zetten.

Door de iPad met het digibord te verbinden kunnen de leerlingen het verhaal in het groot zien.Jonge kinderen hebben in het begin vaak nog even hulp nodig om de bediening van de app te begrijpen, maar dit gaat vlot genoeg!

Leerlingen in groep 3 en 4 kunnen het verhaal zelf lezen. Door het geluid uit te zetten lezen ze het verhaal zelf.

http://www.pollydepinguin.nl

Leerdoel

De Leerdoelen zijn opgesteld door Eveline van Kleutersdigitaal. Als je kijkt naar de kerndoelen leer je van deze app het volgende: Kerndoel 1 De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven. Kerndoel 2 De leerlingen leren zich naar vorm en inhoud uit te drukken bij het geven en vragen van informatie, het uitbrengen van verslag, het geven van uitleg, het instrueren en bij het discussiëren. Kerndoel 26 De leerlingen leren structuur en samenhang van aantallen, gehele getallen, kommagetallen, breuken, procenten en verhoudingen op hoofdlijnen te doorzien en er in praktische situaties mee te rekenen. Bij de kleuters ligt in combinatie met deze app de nadruk vooral op: - hoeveelheden tellen (resultatief tellen); - benoemen hoeveelheden; - de telrij tot 10; - betekenis van het resultatief tellen. Verder leer je van deze app, om je te concentreren op een activiteit.

Voorwaarden

  • ipad, digibord

Stappenplan

  1. Voorlezen van verhaal
  2. Inleiding over de pinguïn
  3. Klassikaal lezen (7 pagina's - 7 kinderen)
  4. Interactie (Waar zouden we op kunnen klikken?)
  5. Toets vragen stellen na afloop
  6. Individueel bonus spel - vissen vangen

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Henrique weten wat je van dit lesidee vindt.