Image

Flipping the teacher: verwerking grammatica

Lesidee van Anita Kamphuis · Speciaal onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Groep
Type
Brainstorm / informatieverwerking, Oefening, Creatie, Reflectie
Lesidee van
Gemaakt op
31 mei 2015

In deze lessen staat het herhalen van de grammatica centraal. Leerlingen maken in groepjes instructiefilmpjes over een onderdeel van grammatica.

Opdracht

OPDRACHT* Je gaat in een groepje een kort instructiefilmpje maken met daarin uitleg over grammatica of spelling. Deze week beginnen we met grammatica. * Er zijn een aantal onderwerpen.     De onderwerpen worden door de docent verdeeld. * Om een filmpje te kunnen maken, moeten de groepsleden het onderwerp zelf beheersen. Je moet dus eerst goed de theorie bestuderen, met elkaar bespreken of de docent om advies vragen. Waaraan moet het filmpje voldoen * De uitleg is bestemd voor jullie leeftijd. Zorg ervoor dat het begrijpelijk is. * Bedenk wat jullie gaan doen. Speel je een situatie? Is het een gewone uitleg? Alles mag. Voorbeelden van uitlegfilmpjes staan op Youtube. * Het filmpje mag niet langer duren dan 7 minuten. * Gebruik leuke, grappige voorbeelden in het filmpje. Als een filmpje grappig is, komt het beter over op het publiek. Onderwerpen
Grammatica 1 . Zinsontleding: uitleg werkwoordelijk gezegde, persoonsvorm, onderwerp en lijdend voorwerp 2. Zinsontleding: uitleg meewerkend voorwerp en bijwoordelijke bepaling 3. Zinsontleding: de bijvoeglijke bepaling 4. Het naamwoordelijk gezegde. 5. Woordsoorten: lidwoord, zelfstandig naamwoord en bijvoeglijk naamwoord 6. Werkwoordsoorten: zelfstandig-, hulp- en koppelwerkwoord 7. Woordsoorten: persoonlijk voornaamwoord, bezittelijk voornaamwoord. 8. Woordsoorten; vragend voornaamwoord, aanwijzend voornaamwoord.
Voorbeelden



Leerdoel

De leerling kan benoemen en uitleggen hoe een onderdeel van de grammatica Nederlands in elkaar zit. De leerling kan de theorie van de grammatica koppelen aan een gebeurtenis of toestand in het dagelijks leven.

Voorwaarden

  • App: iMovie. Een andere app kan ook als er maar een filmpje gemaakt kan worden. Eventueel kan het filmpje bewerkt worden.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Anita weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Anita

Met deze app kan de leerling een idee-ontwikkeling starten.