Martine met ipad

Leren klokkijken

Lesidee van Martine den Engelsen · Primair onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Individueel, Groep
Type
Klassikale instructie, Oefening
Gemaakt op
27 feb 2013

Deze rekenapp bestaat uit twee onderdelen die elk uit drie niveaus bestaan: Zet de klok:
Niveau 1: de klok op hele uren leren zetten, bijv. ‘Zet de klok op drie uur (03:00).’
Niveau 2: de klok per 15 minuten / kwartier leren zetten, bijv. ‘Zet de klok op kwart voor zes (05:45).’
Niveau 3: de klok per 5 minuten leren zetten, bijv. ‘Zet de klok op twintig voor elf.’Klokkijken:
Niveau 1: leren klokkijken per heel uur, bijv. ‘Welke klok staat op elf uur (11:00)?
Niveau 2: leren klokkijken per 15 minuten / kwartier, bijv. ‘Welke klok staat op kwart over zes (06:15)?
Niveau 3: leren klokkijken per 5 minuten, bijv. ‘Welke klok staat op twintig over twaalf (12:20)? De digitale tijden staan er dus elke keer bij. De vragen die hierboven als voorbeelden zijn genoemd, staan ook uitgeschreven bovenaan in beeld en worden telkens hardop uitgesproken. Bij het zetten van de klok kan de speler met zijn vingers de wijzers goed zetten. Het volstaat om alleen de korte wijzer te verplaatsen. De lange wijzer draait mee. Het is ook mogelijk om beide wijzers te verplaatsen. Bij het onderdeel klokkijken gaat het om multiple choice vragen. De vraag wordt gesteld en de speler mag een keuze maken uit vier klokken. Eén van de vier klokken staat op de juiste tijd. Wijst de speler de juiste klok aan, dan volgt er applaus. Om naar een volgende vraag te gaan, moet de speler zelf op een button tikken.

Opdracht

Onderdeel 1 kan individueel of in tweetallen gebruikt worden bij het leren klokkijken. Onderdeel 2 kan ook op het digibord: welke klok geeft de juiste tijd aan? En kan op die manier onderdeel uitmaken van de (verlengde) instructie. Dit onderdeel kan ook delen van de methode vervangen. Gaan er opgaven over het aflezen van tijd, dan kunnen die (deels) vervangen worden door deze rekenapp.

Leerdoel

Zie beschrijving van de app.

Voorwaarden

  • Kennis van de app en bediening ervan
  • Besef hebben van 'tijd', begrippen als: lang, kort, heel even, over een poosje, het duurt nog heel lang, enz.
  • Interesse tonen in de klok en het klokkijken (er aan toe zijn om te leren klokkijken).
  • Cijfers van 1 t/m 12 kunnen aflezen en interpreteren.
  • Weten in welke richting de wijzers van de klok draaien.
  • Het verschil begrijpen tussen 'heel uur', 'half uur', 'kwartier' en 'minuut'.

Tip voor thuis

Speel deze app eens samen met uw kind. Wees thuis alert op de klok, dat kan al vanaf een jaar of 2. 'Als de lange wijzer bovenaan staat, ga je wat anders doen' en 'Als de lange wijzer bovenaan staat en de korte op de 7, gaan we naar beneden'. Maak ze mede verantwoordelijk voor het op tijd komen: op school, thuis of waar ook maar. En een horloge helpt daar natuurlijk ook bij, hoewel de tijd op veel plaatsen te vinden is. En tijd is meer dan alleen het klokkijken: een kookwekker geeft ook tijdsduur aan, wachten duurt voor je gevoel veel langer dan wanneer je iets leuks doet dat net zolang duurt, geschiedenis ontstaat door tijd, enz.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Martine den Engelsen · Auteur van dit lesidee · Bedankt voor je reactie! Door een update op 20 mei 2013 zijn de digitale tijden in deze app verdwenen. Er is een derde speltype aan toegevoegd: 'klok verzetten'. Klokcoach, een andere app voor het leren klokkijken, lijkt me ook heel geschikt. De lay-out is wel drukker en de stem wat gedempt (of saai). Maar de spelvarianten zijn uitgebreider, de game zal de betere klokkijkers motiveren.

9 jaar geleden

Peter-Paul Slot Hoe zit het met de digitale tijd? Ik ben zelf wel gecharmeerd van klokcoach. Die biedt ook meteen de digitale klok aan. Ben er met mijn groep 4/5 flink mee aan het oefenen!

9 jaar geleden

Ine Tijhuis Hey , wij proberen dit uit. Maar we vragen je op school wel. Internet ligt er steeds uit

9 jaar geleden

Martine den Engelsen · Auteur van dit lesidee · Hoi Eva, ik heb even voor je gekeken, het komt in niveau 2 aan bod: hele, halve uren en kwartieren door elkaar.

meer dan 9 jaar geleden

Eva de Brabander Bedankt! In welk niveau leren ze de halve uren? Mis ik nog op het lijstje ;-)

meer dan 9 jaar geleden

Bekijk ook deze lesideeën van Martine

LetterSchool NL is in te zetten: - bij het leren schrijven van letters en cijfers; - bij het leren (her)kennen van letters en cijfers. Oefenen in het schrijfschrift kan vol...

Dit lesidee is (naast een uitgebreide review van deze app) ook op www.rekenapps.com gepost, mét afbeeldingen: http://rekenapps.com/2013/10/16/optellen-en-aftrekken-aan-de-hand-v...