Martine met ipad

Leer cijfers en letters schrijven met LetterSchool NL

Lesidee van Martine den Engelsen · Primair onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Individueel, Groep
Type
Klassikale instructie, Oefening, Toetsing op eigen tempo, Reflectie
Gemaakt op
08 jan 2013

LetterSchool NL is in te zetten: - bij het leren schrijven van letters en cijfers; - bij het leren (her)kennen van letters en cijfers. Oefenen in het schrijfschrift kan volgen nadat kinderen de letters en cijfers met deze app hebben leren schrijven. Leeftijd: vanaf 3 jaar (als het kind eraan toe is). Over het lettertype van LetterSchool NL is goed nagedacht: "Omdat deze versie van LetterSchool bestemd is voor jonge kinderen in de voorschoolse leeftijd, biedt de app blokletters aan. Kinderen die voor het eerst kennismaken met letters, doen dit namelijk meestal met blokletters. De eenvoudige blokletters beantwoorden aan de natuurlijke behoefte van het jonge kind om zo snel mogelijk met letters bezig te zijn, terwijl het verbonden schrift vaak nog te moeilijk is voor ze." Citaat van Sylvie Hervieux | Uitgeverij Boreaal. Ga voor een review van deze app naar: http://rekenapps.com/2012/03/28/letterschool-ook-om-cijfers-te-leren-schrijven/ Er zijn ook vergelijkbare apps, zie: http://rekenapps.com/2013/01/09/keurig-leren-schrijven-met-apps-voorkomt-rekenfouten/.

Opdracht

Letters en cijfers goed leren schrijven, met de hand! Het hebben van een leesbaar handschrift is erg fijn voor de lezer ervan. Het correct en keurig schrijven van de cijfers komt direct van pas bij het rekenonderwijs, bijvoorbeeld bij het kolomsgewijs rekenen en/of cijferen. Getallen moeten dan in de juiste positie onder elkaar geschreven worden (netheid) en het herkennen van je eigen handschrift voorkomt natuurlijk veel rekenfouten. Met deze app kan op school en thuis geoefend worden, zodat kinderen weten hoe letters en cijfers geschreven moeten worden. Hieronder in het stappenplan manieren om dat te doen.

Voorwaarden

 • Met een vinger ononderbroken over het scherm kunnen vegen van punt naar punt.
 • geduld
 • nauwkeurigheid

Stappenplan

 1. Houd rekening met de voorwaarden. Oefen zonodig in het vegen over het scherm. Doe het eens voor (of laat een ander kind het voordoen).
 2. Laat de leerling een letter of cijfer kiezen waar hij/zij iets mee heeft, bijvoorbeeld de eerste letter van zijn/haar naam.
 3. Laat de leerling eerst zelf proberen deze letter te schrijven via de drie stappen (aanraken, overtrekken, schrijven).
 4. Observeer hoe de leerling deze drie stappen doorloopt. Loopt hij/zij ergens vast en waar ligt dat dan aan? Help waarnodig.
 5. Laat de leerling nadat hij/zij geoefend heeft met een of meerdere letter(s) en/of cijfer(s) in Letterschool, deze ook op papier schrijven. Groot op een tekenvel of klein(er) op een (schrift)blaadje.
 6. Wanneer een leerling moeite heeft met het schrijven van (een) bepaalde letter(s) en/of cijfer(s), laat deze dan extra oefenen met LetterSchool NL.
 7. LetterSchool NL kan ook bij de klassikale instructie ingezet worden: laat via het digibord zien - en doe het samen - hoe een letter geschreven moet worden. Waar start je met schrijven en hoe ga je verder?
 8. Reflecteer op hoe een letter of cijfer is geschreven en oefen het daarna zonodig nog eens met LetterSchool NL. Ook om het later nog eens op te frissen!

Tip voor thuis

De stappen 1 t/m 4 van het stappenplan zijn ook goed thuis te doen. Uw kind zal deze app geweldig vinden en op een verrassende manier de letters en cijfers leren kennen en schrijven. Veel plezier!

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Richard Bergmans Deze staat thuis idd al geruime tijd in de favorieten top 3 bij onze jongste dreumes. Dank voor de thuistips!

meer dan 10 jaar geleden

Martine den Engelsen · Auteur van dit lesidee · Graag gedaan! Ook hier thuis wordt er veel 'geletterschoold' door beide kinderen (4 en 2 jaar). De animaties zijn gewoon erg leuk en letters zie je overal. Geregeld horen we nu: "A A A!!! en dan haar naam die met een A begint." Ook in de tekeningen herkennen we zogenaamde letters. Beetje vroeg misschien (2,4 jr.), maar zo gaat het wel.

meer dan 10 jaar geleden

Bekijk ook deze lesideeën van Martine

Deze rekenapp bestaat uit twee onderdelen die elk uit drie niveaus bestaan: Zet de klok: Niveau 1: de klok op hele uren leren zetten, bijv. ‘Zet de klok op drie uur (03:00).’ ...

Dit lesidee is (naast een uitgebreide review van deze app) ook op www.rekenapps.com gepost, mét afbeeldingen: http://rekenapps.com/2013/10/16/optellen-en-aftrekken-aan-de-hand-v...