Image

De wereld van morgen

Lesidee van Dirk van der Meulen · Voortgezet onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Groep
Type
Brainstorm / informatieverwerking, Presentatie
Gemaakt op
15 feb 2014

In deze schrijfopdracht bij Nederlands schrijft 2v-gymnasium een scif-beschouwing over een utopie of dystopie die de komende vijf, tien, vijfentwintig, vijftig of honderd jaar tot stand zou kunnen komen. De categorieën waaruit de onderwerpen bestaan, zijn informatica en robotica; politiek en zaken; wetenschap en natuur; samenleving; technologie; en 2/1 (kans). De opdracht is gebaseerd op een Horizonreportage uit het tijdschrift '360' (30/1-13/2 2014, nr. 50: pp. 52-53). Een pdf van deze reportage wordt via de Magister-ELO ter beschikking gesteld. Een kleurenscan is wenselijk, omdat de categorieën met kleuren in het visuele kader van de reportage zijn aangegeven.

Opdracht

1. Leerlingen kiezen in duo's  (of een enkel drietal) een onderwerp uit en kiezen tussen de utopische of dystopische lijn.
2. Tijdens de eerste lessen schrijven leerlingen een eerste concept van de scifi-beschouwing (475-525 woorden) met behulp van bijvoorbeeld Pages of Evernote. Deze tekstsoort is een objectieve tekst met een subjectief randje. Dit betekent dat ze via internet bronnen moeten raadplegen en die zullen moeten samenvatten/parafraseren en in het objectieve gedeelte moeten verwerken. Het subjectieve randje bestaat uit de eigen gedachten van het groepje over of dit onderwerp over een bepaalde tijd inderdaad tot stand zal zijn gekomen. Van tevoren ontvangen de leerlingen een rubric schrijfvaardigheid en het beoordelingsformulier, waarmee hun eindversie uiteindelijk zal worden beoordeeld.
3. Het groepje krijgt een goed voorbeeld van een 'normale' beschouwing en ze noteren samen welke goede punten ze observeren. Ze nemen een print van hun concept mee naar de les dat door een ander groepje wordt gecorrigeerd. Een digitale versie van hun concept wordt van audiocommentaar voorzien door de docent met behulp van Explain Everything.
4. Het groepje gaat op basis van deze drie feedbackmomenten aan de slag met het herschrijven van de tekst.
5. De leerlingen leveren de eindversie van hun scifi-beschouwing in op Showbie tegelijk met het houden van een korte presentatie (5 minuten per persoon) over het onderwerp. Het is een beschouwende presentatie over de stand van de wetenschap en de mogelijkheid dat de utopie/dystopie zal worden gerealiseerd de komende jaren. In de presentatie is derhalve ook ruimte voor de eigen inbreng van het groepje. De presentatie kan met Keynote of een ander programma worden gemaakt.
6. Het publiek maakt aantekeningen voor de discussie na afloop en jureert de presentatie. De docent kijkt de eindversie van de beschouwingen na en hakt de knoop door met betrekking tot de presentaties.

Leerdoel

1. Leerlingen leren een beschouwing schrijven.
2. Leerlingen leren een objectieve synthese van verschillende, feitelijke bronnen maken.
3. Leerlingen leren samenwerken met betrekking tot een schrijf- en spreekopdracht. Het gaat om het samen nemen van veel beslissingen: van welke onderwerp er wordt uitgekozen, hoe de beschouwing op papier wordt uitgewerkt tot en met de vormgeving van de presentatie.
4. Leerlingen leren presenteren en hun onderwerp verdedigen tijdens de discussie na afloop.

Voorwaarden

  • Kennis van de app en bediening ervan

Stappenplan

  1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
  2. Bespreek de opdracht met de leerlingen of geef hen een opdrachtbeschrijving

Tip voor op school

Als je een pdf van het artikel 'De wereld van morgen' wilt ontvangen, mail mij dan op MEU@hvc.nl. Voor het uitvoeren van deze lessenserie is het essentieel dat je in het bezit bent van dit artikel.

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Dirk weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Dirk

In deze lessenserie maken jullie kennis met de belangrijkste schrijvers uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis uit de periode 1900-2000. Met behulp van een aantal apps maak j...

Naar aanleiding van een gelezen boek wordt er een creatieve verwerkingsopdracht gemaakt. De leerlingen mogen kiezen uit een keuzemenu creatieve opdrachten of zelf met een voorst...