Logo2

Mindmaps maken

Lesidee van Schaepje S · Primair onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Individueel
Type
Brainstorm / informatieverwerking, Presentatie
Lesidee van
Gemaakt op
29 mrt 2013

Met popplet lite kun je op een eenvoudige manier mindmaps maken.

Opdracht

Open popplet lite. 
Klik met je vinger 2x op het scherm en dan opent er een vakje. 

In het vakje vind je 4 opties:1. Linkerknop = selecteer de omtrekkleur van het vakje2. De knop met de T er in, zorgt dat je kunt typen en de lay-out van het vakje kunt aanpassen3. Met het potlood kun je in 7 verschillende kleuren tekenen4. Met de 4e knop kun je foto's en filmpjes invoegen die je in je filmrol hebt staan. Je kunt ze ook van internet halen, maar je moet ze eerst in je filmrol zetten. Wel kun je een rechtstreekse foto maken en invoegen. Nadat je een foto hebt ingevoegd, kun je met de T knop nog teksten toevoegen onder je foto's.
Rechtsonder staat een pijltje ( driehoekje) daarmee kun je het vak vergroten of verkleinen door in of uit te schuiven. Door met je vinger op het vakje te gaan staan kun je het vak verplaatsen.
Je kunt op 2 manieren een nieuw vak krijgen.1. Ga op het bestaande vak staan en je krijgt 4 grijze bolletjes. Kies 1 van deze bolletjes en druk daarop. Dan verschijnt er een lijn en er ontstaat vanzelf een nieuw vakje.2. Ga op een leeg plekje op de blauwe achtergrond staan en klik 2x en er verschijnt een nieuw vak. Dit vak heeft geen lijn of verbinding met het eerste vak. Dit kun je wel maken door het grijze bolletje van je nieuwe vak te slepen naar het bestaande vak. Of andersom. En je kunt deze verbindingslijnen ook weer weg klikken door op de lijn te drukken en dan op het kruisje. 
Extra mogelijkheden: Is je popplet klaar, dan kun je hem exporteren door op 'export' te drukken.Je ziet dan 3 keuzes. Kies voor 'email JPEG' om je popplet te mailen. Wil je  je popplet opslaan, dan klik je op 'save JPEG' Je popplet wordt dan als afbeelding opgeslagen in je filmrol. Let op: je kunt na het opslaan  je popplet niet meer bewerken.
Er is nog een tandwiel voor extra mogelijkheden. Het meeste kun je gewoon op het scherm doen.
Er is nog een slotje, je kunt dan je werk tussentijds op slot zetten. 

Leerdoel

De kern uit een tekst kunnen halen en overzichtelijk neer kunnen zetten. Dit kan worden ondersteund met plaatjes of ander beeldmateriaal. 

Voorwaarden

  • Kennis van de app en bediening ervan
  • Kennis van de tablet en de bediening ervan

Stappenplan

  1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
  2. Bespreek de opdracht met de leerlingen of geef hen een opdrachtbeschrijving
  3. Laat de leerling aan de hand van een onderwerp een mindmap maken
  4. Via Apple-tv kun je de popplet op een tv-scherm laten zien

Tip voor op school

Je kunt meerdere mindmaps op je scherm plaatsen, door je mindmap opzij te schuiven. Deze kun je van te voren opslaan door in te zoomen op je mindmap en er een printscreen van te maken. ( klik op de thuisknop en de aan/uitknop tegelijkertijd)

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Schaepje weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Schaepje

In deze app vind je leuke speltips  om in je klas te doen. Even tussendoor, na een moeilijke toets, begin van het schooljaar om je groepsvorming te stimuleren of gewoon en een o...